Srijeda, 8. svibnja 2024.

VIDEO Zapovjednik Tucaković: Najveći porast vodostaja očekujemo između 12 i 18 sati, romsko naselje je evakuirano u školu

Očekuje se daljnji porast rijeke Drave, operativne snage su na terenu u Drnju i na Šoderici, a na oprezu bi trebalo biti do sutra navečer kada se očekuje prolazak velikog vodenog vala.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, kazao je kako je ovo rekordni dotok vode na području Podravine te da se danas tijekom dana očekuje najveći poraštaj.

>> FOTO/VIDEO Nestvarne scene sa Šoderice, poplavljeno je područje oko jezera, od naleta vode urušava se tlo

– Tijekom dana između 12 i 18 sati očekujemo najveći poraštaj. Tijekom jučerašnjeg dana hitne službe su učinile sve što se moglo kako bi se spriječila ugroza stanovništva. Romsko naselje evakuirano je u školu, a ceste su prekopane kako bi se omogućio dotok vode u Gliboki koji još uvijek prima vodu – rekao je.

>> FOTO/VIDEO Drnje se probudilo uz rekordan vodostaj Drave, voda došla do prvih kuća, Dombaj: Nema mjesta za paniku

Dodaje kako su za sada određene kuće ugrožene, no stanovništvo još uvijek nije evakuirano.

– Oni su u svojim kućama, no otišli su na više katove i nitko nije stradao – ističe.

Vatrogasci su jako dobro organizirani s jedinicom lokalne samouprave, a kako Tucaković kaže snage se redovito izmjenjuju.

– Noćas je tijekom noći dežuralo 118 vatrogasaca, zajedno s županijskim vatrogasnim zapovjednikom. Došla je i smjena od 42 vatrogasca s područja Križevaca i rasporedit će se na područje Dravske ulice u Botovu. Također, jedan dio će otići u Legrad, dok će drugi dio odmarati da bi se izvršila smjena danas u 14 sati – navodi.

Svoj osvrt dao je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji kaže da su sve kuće zaštićene zečjim nasipima.

– Nadamo se da će ti nasipi izdržati i da imovina stanovništva neće biti ugrožena. Operativne snage su na terenu, a isto tako i domaći ljudi te civilna zaštita. Situacija se redovito prati. Očekuje se i daljnji porast Drave, ali nadamo se kako imovina i ljudski životi neće biti ugroženi – zaključuje.

Prema zadnjim dostupnim podacima vodostaj rijeke Drave iznosi 606 centimetara.

 

Drava neumoljivo raste, prošla je 600 cm

Objavljuje Drava.info u Ponedjeljak, 7. kolovoza 2023.

zatvori