Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Drnje se probudilo uz rekordan vodostaj Drave, voda došla do prvih kuća, Dombaj: Nema mjesta za paniku

Drnje se jutros probudilo uz rekordan vodostaj rijeke Drave.

Prema zadnjim podacima vodostaj na Dravi kod Botova u 4 sata u noći iznosio je 587 centimetara, a do jutra se ta brojka još i povećala. Podsjetimo, zadnji rekord datira iz rujna 2014. godine kada je vodostaj dosegnuo 577 centimetara.

Za ovakav scenarij u ovom su se podravskom naselju počeli pripremati još jučer, napomenuo nam je načelnik.

– U 3 sata u noći došlo je do ogromne navale vode. Sve ono što smo branili i poduzimali u večernjim satima i cijeli jučerašnji dan odradilo je svoje i odgodilo za jutarnje sate dolazak najvećeg vala vode u Dravsku ulicu u Drnju. Tri linije obrane – Autoput, romsko naselje i stari tok Drave ipak su poprilično zadržali vodu i tu se zahvaljujem predstavnicima Hrvatskih voda koji su kvalitetno odradili posao – rekao nam je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj i dodao da su jučer oko 21:30 pustili vodu u polje na rubnom dijelu Dravske ulice prema samom toku Drave što je rasteretilo Dravsku ulicu.

>> VIDEO: IZVANREDNA KONFERENCIJA Očekuje se rekordni vodostaj Drave, no razloga za paniku nema, Ljubić: Poduzimamo sve potrebne radnje

Dodao je da se sada pripremaju za ono što tek dolazi.

– Koliko imamo informacije, u Murskom Središtu Mura i Drava polako rastu, danas se očekuje vrhunac vodenog vala. U dogovoru i u koordinaciji s civilnom zaštitom i s Hrvatskim vodama poduzimat ćemo sve mjere koje možemo. Trenutno je situacija takva da su kuće na sigurnom, nasipi su pripremljeni, pojačavat ćemo ih. Radit ćemo sve vrste prokopa i preusmjeravat ćemo vodu prema onim opcijama koje nam preostaju, prije svega puniti Gliboki i dio prema Sigecu, pazeći da s velikom količinom vode ne potopimo Starogradsku ulicu u Sigecu. Gledamo i sve druge opcije da rasteretimo staro korito Drave jer se ono polako puni, voda praktički dolazi iz Botova kroz nekadašnje korito Drave prema Drnju. Nema još uvijek mjesta za paniku, ali danas ćemo donositi ključne odluke. Ono što smo jučer poduzeli poprilično je rasteretilo situaciju jučer navečer jer bi u noći bilo puno gore nego što je sad – zaključio je načelnik.

 

Drnje se probudilo uz rekordan vodostaj Drave

Objavljuje Drava.info u Nedjelja, 6. kolovoza 2023.

 

U Drnju voda došla do prvih kuća

Objavljuje Drava.info u Nedjelja, 6. kolovoza 2023.

zatvori