Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Golubić: Ako Koren i HDZ nisu u stanju skupiti većinu, to je znak da bi se trebalo raspustiti Skupštinu i ponoviti izbore

Nakon napuštanja jučerašnje sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, a potaknuti izjavama župana Darka Korena, županijska organizacija SDP-a na čelu s Tomislavom Golubićem, sazvala je izvanrednu konferenciju za medije.

– Iz dnevnog reda se morao izbaciti rebalans proračuna pa smo mi krivi jer neće biti kupljen mamograf i što se neki projekti neće moći odraditi. Ono što je sada jasno jest da nakon Županijske sjednice, HDZ i župan Koren nemaju stabilnu većinu. Podsjetit ću, osim nas izašla su i dva vijećnika HSS-a jer im predsjednik Skupštine nije dao stanku i riječ. Time je pala većina gospodina Korena da bi se usvojio rebalans – kazao je Tomislav Golubić.

>> SDP opet napustio Skupštinu: Dok se neki drugi župani rukama i nogama bore protiv spajanja izbornih jedinica, kod nas je situacija takva da nema interesa

Uvjeren je kako su i nakon izlaska njihovog kluba bez problema mogli usvojiti rebalans i sve ostale akte za koje je potrebna natpolovična većina.

– Svaljivanje krivice na SDP i partnere nećemo dozvoliti. Ne želimo biti krivci, a niti sukrivci za bilo kakve probleme u vladajućoj većini Županijske skupštine. Ako Koren i HDZ nisu u stanju skupiti tu većinu, to je njihov problem i znak da bi se trebalo ići na raspuštanje Skupštine i ponovljene izbore – dodao je.

>> Koren: SDP je onemogućio kupnju mamografa, uređenje srednjoškolskog igrališta, sufinanciranje potpomognute oplodnje…

Napomenuo je kako su jučer jasno dali do znanja da se protive razdvajanju županije na dvije izborne jedinice.

– Žao nam je dok vidimo kako su se pojedine županijske skupštine i pojedini župani borili rukama i nogama da bi njihove županije ostale cjelovite. Osječko-baranjska županija je trebala biti podijeljena, no ostala je cjelovita kao i Varaždinska, Virovitičko-podravska te Bjelovarsko-bilogorska. Jedino se naša županija podijelila, zašto? Zato jer nitko nije reagirao – rekao je.

Spomenuo je i župana Ivana Anušića koji je zahtijevao da se prijedlog izmijeni kako bi Našice ostale u istoj izbornoj jedinici.

– Sam demograf Nenad Pokos rekao je da ga je zvao župan Anušić i zahtijevao da se izmijeni prijedlog. On je rekao kako ga je odbio te da nije htio s njim pričati o tome, no očito je HDZ u svojim podrumima skrojio tu izbornu jedinicu po željama Anušića i Našice su ostale – istaknuo je.

Naime, Golubić smatra kako se županijski HDZ i župan Koren boje ići protiv struje Andreja Plenkovića i državnog HDZ-a kako ne bi dobili packe.

– No postavlja se pitanje što je s ostalim vijećnicima, poput nezavisnih Željka Lackovića ili nezavisnih Marija Rajna. Mislim da nam je svima jasno zašto i oni nisu glasali jučer za tu točku. Nisu glasali jer dolaze parlamentarni izbori pa bi bilo šteta da sebi upropaste neku početnu točku za trgovačke pregovore kojima su u prošlosti bili skloni. Nije njih briga za županiju, već za njihove fotelje u budućnosti – kazao je.

Po pitanju rebalansa proračuna Golubić je dodao kako oni nude rješenje.

– Ako župan Koren smatra da smo mi potrebni kako bi se izglasao rebalans, pozivamo ga da već sutra sazove sjednicu Županijske skupštine. Na toj sjednici neka se na dnevni red stavi i rebalans, ali i točka o nerazdvajanju županije. Ako on prihvati tu točku i mi ćemo rebalans jer je očigledno da on većinu za prihvaćanje rebalansa nema – dodaje.

Naglasio je i kako je stvar vrlo jasna i da je najlakše skrivati se ispod kamena kako se nikome ne bi zamjerilo.

– Takav način rada doveo nas je do toga da od brze ceste imamo samo neke fantomske ugovore uvođenja u posao, a zapravo nemamo ništa. Od Virovitice prema Bjelovaru se radi, a zašto naši šute? Mi smo svoj prijedlog iznijeli, očekujemo reakciju župana – istaknuo je.

Naveo je i kako komunikacija župana prema oporbenim strankama ne postoji od početka ovog mandata te da nikada nisu bili pozvani na nikakav sastanak ili bilo kakvu vrstu dogovora.

– Nadam se da će u budućnosti doći neki drugi župan i druga izvršna vlast koja će akceptirati i poštovati oporbu jednako kao i poziciju. Stvari koje su kvalitetne i dobre, SDP je spreman podržati – rekao je.

Zaključno je ustvrdio da ako je rebalans proračuna toliko krucijalan, sjednica može biti organizirana kroz nekoliko dana.

– Međutim onda se postavlja drugo pitanje – kakav je to proračun da se projekti koji su planirani ne mogu ostvariti bez da se početkom lipnja radi rebalans? Znači da je taj proračun krivo planiran – zaključio je Golubić.

zatvori