Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Koren: SDP je onemogućio kupnju mamografa, uređenje srednjoškolskog igrališta, sufinanciranje potpomognute oplodnje…

Nakon što je Klub SDP-a i HSLS-a napustio jučerašnju sjednicu Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren osvrnuo se na njihov odlazak, ali i na stavke koje su trebale biti donesene rebalansom proračuna.

Odlaskom oporbe, Skupština nije mogla izglasati rebalans proračuna zbog toga što nije bilo većine skupštinara. Naime, za izglasavanje ove točke nije potrebna većina prisutnih članova, već većina svih članova Županijske skupštine. Ta je točka, nakon odlaska dijela oporbe skinuta s dnevnog reda.

>> SDP opet napustio Skupštinu: Dok se neki drugi župani rukama i nogama bore protiv spajanja izbornih jedinica, kod nas je situacija takva da nema interesa

– Ne moramo to skrivati, jedan određen broj članica i članova ovog našeg visokog doma napustio je sjednicu i na taj način onemogućio da donesemo izmjene i dopune rebalansa proračuna iz kojega smo željeli financirati određene programe ili završiti započete. Naime, imamo slučajeve gdje je to bilo izuzetno važno, primjerice kod energetske obnove zgrade Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Bez ovog rebalansa i osiguranja sredstava, ne znam kako ćemo to sutra ujutro rješavati – uvodno je kazao župan Darko Koren.

Dodao je kako su neki od programa bili inicirani od strane same oporbe kao što je primjerice sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje.

– Tu smo inicijativu i ideju prihvatili svim srcem te smo planirali osiguravanje sredstava do kraja godine. Bolje da o tome ništa ne kažem, preskočit ću komentar, a vi ga sami zaključite – rekao je župan.

>> Župan odbio prijedlog i zasad neće sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju, no parovi podršku mogu dobiti od Grada Koprivnice

Koren je nastavio da je riječ i o brojnim drugim projektima koji su zasad na čekanju.

– Kroz ne donošenje ovog rebalansa stavili smo pod upitnost aktivnosti programa “Županija prijatelj djece”, o čemu smo u zadnje vrijeme puno govorili i svi znaju koliko nam to znači. Planirali smo i povećanje sredstava za predfinanciranje projekata Europske unije, to je valjda svima važno, a toga neće biti. Upitno je i povećanje rashoda za javnolinijski prijevoz, a to je nešto po čemu smo poznati u Hrvatskoj, znači, ne znam kako ćemo održati tih 79 postojećih linija javnog prijevoza – istaknuo je.

Kada je riječ o povećanju financiranja za postavljanje solarnih panela, župan je naglasio kako su te programe koristili i članovi oporbe koji su napustili sjednicu.

U zdravstvenom sustavu je pak upitna i nabava nove opreme.

– Nabava nove opreme u bolnici za kolonoskopiju i sve što ide na Odjel za gastroenterologiju, toga neće biti. Nabava mamografa za Križevce, koji košta 140.000 eura, neće ga biti. Oprema za stomatološku ordinaciju u Molvama, neće je biti. Kod Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije bilo je planirano uređenje parkirališta, tako da, ravnateljice nastavite parkirati u blatu, zahvaljujući onima kojih nema – dodao je.

Zaključno je spomenuo i Svjetsko prvenstvo u rukometu za juniore te izgradnju kompleksa igrališta za Srednju školu Koprivnica.

– Predvidjeli smo financiranje prvenstva u rukometu što je tradicija ove Županije, toga neće biti, a posebno mi je žao jer smo povećali sredstva u iznosu od 400.000 eura za izgradnju kompleksa igrališta za srednju školu. Neki od ovih koji su napustili sjednicu su me već pet puta pitali za to. Ništa od toga neće biti, a idući rebalans će ići na jesen. Umjesto da smo se svi složili i jednoglasno usvojili rebalans, ishod je ovakav – kazao je.

zatvori