Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Podolice uvele promjene u gradsko školstvo, ravnateljica Knežević: Škola mora biti više od učenja gradiva

Protekli su prvi mjeseci u novoj Osnovnoj školi Podolice, kraj prvog polugodišta je iza ugla.

Moderno zdanje na Podolicama otvoreno je prvog dana rujna ove godine, a nekoliko dana nakon u školu su po prvi puta “uselili” mali i veliki školarci. Prvi dojmovi polako se sliježu, učenici stvaraju nove uspomene na prostranim školskim hodnicima, kolektiv na nove načine iskorištava prostor osmišljen za kvalitetnu dvosmjernu suradnju, a novi zadaci dočekali su i prvu ravnateljicu škole Helenu Knežević koja je do prije nekoliko mjeseci bila nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi Đuro Ester. Učenici, nastavnici i roditelji dobro su se snašli u novoj školi, svi su pozitivni iznenađeni, potvrdila nam je Knežević.

– Djeca entuzijastično dolaze u školu, čak sam od nekoliko mama dobila povratnu informaciju da su djeca nesretna dok imamo praznike pa jedva čekaju povratak, lijepo je to čuti. Imaju puno prostora, nudi im se puno izvannastavnih sadržaja i vidim da se puno druže, igraju i razgovaraju i to nam je jako bitno. Po pitanju kolektiva, vidi se u radu da je pozitivan i da kolege vole dolaziti na posao. Puno je novih ideja koje implementiramo pa vjerujem da je novi prostor stvorio nove prostore i za njih. Sve u svemu, početak je obećavajući – kazala je.

Novoizgrađena infrastruktura može doprinijeti boljem školovanju djece, njihovom odgoju i razvoju, dodala je Knežević.

– Škola je jako otvorena i to se vidi – čim uđete vidite veliki hol i tribine, to je centralno mjesto druženja djece, brzo su prihvatili taj prostor kao svoj. Tu dolaze pod odmorom, dok čekaju autobus, tu pišu zadaće i druže se. Uz tribine smo stavili i stol za stolni tenis pa su se djeca organizirala tko kada igra, vrlo rado im se u tome pridruže i nastavnici pa imaju prijateljske okršaje. Škola je napravljena u krug tako da djeca uvijek kolaju hodnicima, imamo i veliku knjižnicu otvorenu za djecu. Sve im je otvoreno i dostupno, nema prostora u koji ne smiju ući – otkrila nam je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iako funkcija ravnateljice nije nešto za što se može pripremiti, mišljenja je Knežević, vjeruje da se dobro uhodala, a svaki dan uči i radi nešto novo.

– Osobne ambicije su mi razviti kompetencije kod djece koje dosad možda nisu bile usmjerene prema njima samima – htjela bih da škola ponudi više stvari u kojima se djeca mogu pronaći, ne samo daroviti, već svi oni koji nešto žele. Sve afinitete koje imaju, ovdje bi trebali moći ostvariti. U školi počinjemo s novim stvarima, neki dan imali smo prvu večer kviza na kojoj je nastupilo 14 ekipa, a u nastavku prosinca planiramo pjesmu – petkom imamo program Raspjevani petak, odnosno naši nastavnici zabavljaju djecu božićnim pjesmama – istaknula je.

Upravo je to način na koji nastavnici žele djeci pokazati da škola ne mora uvijek biti ozbiljna, nastavila je Knežević.

– Škola mora biti više od samog učenja gradiva. Želimo da djeca dolaze u školu kako bi poboljšala znanje, ali i sebe. To se može ostvariti kroz izvannastavne aktivnosti i kroz redovitu nastavu, ali i kroz druženje s nastavnicima. Želimo da djeca školu shvate kao dio svoje zajednice, a ne nešto gdje moraju doći da bi dobili ocjenu. Za to po meni služi škola. Možda zadnje dvije godine nisu bile reprezentativni primjer uspješnosti s obzirom na to da smo radili pod epidemiološkim mjerama, svi smo bili nervozni pod maskama, to je neosobni način predavanja. Vjerujem da se sada djeci vratila želja za nečim više jer škola nije mjesto gdje će doći i dobiti diplomu, već će stvoriti krug prijatelja, dobiti podršku učitelja, pedagoške službe i ravnateljice. Vjerujem da se krećemo u tom smjeru, zasad je to prepoznato – poručila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Podsjetimo, u Osnovnoj školi Podolice provodi se jednosmjenska nastava o kojoj se proteklih mjeseci, pa i godina puno pričalo u našem gradu. Knežević nam je iz prve ruke opisala kako ovakav oblik nastave izgleda u praksi.

– Jednosmjenska nastava nudi nam prostor nakon nastave u kojem možemo ponuditi druge stvari djeci koje nisu direktno vezane uz redovita predavanja. Ove godine još ne možemo provesti sve što bismo htjeli jer smo vezani uz određene probleme, još nismo fleksibilni koliko bih željela da jesmo. No, vjerujem da se i učenicima sviđa jednosmjenska nastava. Počinjemo relativno kasno, u 8:30, pa djeca imaju dovoljno vremena da se naspavaju, a popodne im ostaje dovoljno vremena za izvanškolske aktivnosti, prvenstveno za sportske i glazbene na koje su u proteklih godina morala juriti iz škole. Vjerujem da će to s vremenom biti jedini mogući pristup nastavi. I kolege se privikavaju, primjećuju da duže ostaju u školi, no s druge strane nemam osjećaj da im to smeta. Nema nervoze, sve je lagano, sve dogovaramo i vjerujem da će s vremenom, dok cijela Koprivnica postane jednosmjenska, izvanškolske aktivnosti biti dobro posložene – rekla je.

S obzirom na to da je Osnovna škola Podolice novost u mnogo aspekata kao što smo to dosad mogli i primijetiti, Knežević je napomenula da se daljnji planovi dogovaraju iz mjeseca u mjesec.

– Prihvaćamo sve ideje kolega, sve ambicije koje imaju sa svojim učenicima su im otvorene. Sve što smo htjeli napraviti do Božića, vjerujem i da hoćemo. Planiramo još oformiti školski radio koji će pratiti aktivnosti u školi i puštati glazbu tijekom odmora. Već imamo školsku televiziju koja snima glavne događaje u školi, vjerujem da će se ona u drugom polugodištu još raširiti. Planiramo aktivnosti i za očev i majčin dan, htjeli bismo povezati roditelje sa školom i naučiti ih da dolazak u školu nije samo roditeljski sastanak, već sudjelovanje u radu škole na način da podržavaju svoju djecu i sudjeluju. Uz to, planiramo nešto posebno za oproštaj s osmašima. Dan škole nam je početkom lipnja, također bismo stavili naglasak na spajanje škole s djecom i roditeljima kroz zajedničko druženje. Škola je po tom pitanju malo drugačija, no vjerujem da to ljudima otvara nove mogućnosti i ideje. Nadolazeći mjeseci će donijeti puno različitih stvari – zaključila je Knežević.

zatvori