Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Svečano otvorena Osnovna škola Podolice, Jakšić: Budimo ponosni i dičimo se ostvarenjem ovog velikog sna

Koprivničanke i Koprivničanci danas imaju razloga za slavlje, svečano je otvorena Osnovna škola Podolice.

Već smo pisali da je riječ o školi koja se nalazi u novoimenovanoj Ulici Pavla Kanižaja, radovi su počeli u svibnju prošle godine simboličnim polaganjem vremenske kapsule, a investicija je vrijedna 40,7 milijuna kuna bez PDV-a. Škola se nalazi na potpuno komunalno opremljenoj parceli površine od otprilike 20.000 četvornih metara, a prilagođena je i učenicima s teškoćama u razvoju. Namijenjena je za provedbu jednosmjenske nastave s kapacitetom od 16 razrednih odjeljenja, od čega je osam razrednih odijeljena namijenjeno za razrednu nastavu, a osam za predmetnu. Maksimalan broj učenika koji škola može primiti je 448.

>> FOTO/VIDEO Položena vremenska kapsula u temelje na Podolicama, Milanović: Uživajte u novoj školi, siguran sam da će biti lijepa

U središnjem dijelu zgrade nalazi se otvoreni prostor – atrij na koji učenici imaju pristup sa zapadne i istočne strane, dok ulaznim prostorom dominira glavno stubište s tribinom za sjedenje i gledanje događanja koja se odvijaju u prostoru. Glavne komunikacije protežu se duž dva glavna hodnika koji spajaju učionice te su u njima smješteni garderobni ormarići. Osim prostornog sklopa za učenike škola je opremljena i prostorijama za organizaciju i koordinaciju rada – soba ravnatelja, tajnika, administracije, stručno razvojne službe i zbornica s pripadnim sanitarnim čvorom. Školu čine i prostorije kuhinje i energetsko-tehnički blok. Učenicima su na raspolaganju i društveni prostori škole, odnosno dva višenamjenska prostora te blagovaonica.

U sklopu škole izrađena je i jednodijelna dvorana neto površine 405 četvornih metara i mala dvorana 80 četvornih metara. Uz dvoranu su na raspolaganju spremište sprava i rekvizita, svlačionice, praonice, kabineti nastavnika te prostori za rehabilitaciju i produženi tretman učenika s teškoćama u razvoju. Škola je službeno dobila ime prije nekoliko dana na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice kada je usvojen prijedlog Statuta Osnovne škole Podolice Koprivnica.

>> Škola na Podolicama i službeno dobila ime, veliko otvorenje za nekoliko dana

Današnje veliko otvorenje nije mogla pokvariti niti kiša, a kako je to prilikom svečanog govora rekao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, nakon svake kiše dolazi sunce, a zbog čega možda nije loše da pada baš danas jer to znači da je pred ovom školom svijetla budućnost.

Snimio Valentino Štefanek.

– Veliki je ponos i radost biti gradonačelnik Koprivnice i biti danas na našim Podolicama gdje ostvarivanjem sna pokazujemo koliko nam je bitan ovaj dio grada i s koliko sreće i ponosa gledamo ovu investiciju koja puni srca naših najmlađih, ali i njihovih roditelja, djedova i baka. Brojna desetljeća nismo imali novu školu u Koprivnici, no danas je došao taj dan kada je izgrađena škola u kojoj ne očekujemo samo nove iskorake u stilu i načinu obrazovanja, već i značajnu promjenu urbane vizure ovog dijela grada – istaknuo je.

Nastavio je kako je školu Grad izgradio sam s vlastitim sredstvima kao budući hram znanja i učenja. Pritom je zahvalio i svima koji su doveli do toga da škola bude otvorena. Bilo je prepreka, izazova i problema, no danas to postaje nebitno jer je nova škola ovdje, otkrio je.

– Drage sugrađanke i sugrađani, hvala vam na podršci i povjerenju, ali i na svemu onome što svakodnevno činite za Koprivnicu, vi ste taj pokretač na koji smo toliko ponosni i s kojim se toliko volimo dičiti. Zajedno smo napravili čvrste temelje na kojima imamo sjajno obrazovanje, a ova škola, ovaj san, je poklon svima vama i svim generacijama koje su razvijale našu Koprivnicu. Ova zajednica koja ima veliko srce i solidarnost za svoje bližnje sigurno će znati imati dovoljno mudrosti, energije i strpljenja da s čim manje ožiljaka prođe kroz sve krize koje možemo očekivati. Svima koji će polaziti školu želim da uživaju u ovim prostorima, da mogu imati kvalitetno i moderno obrazovanje i da imaju čim manje školskih nevolja. Želim im od svega srca da rastu u ovoj školi, da se igraju, razmjenjuju u njoj svoje prve tajne i steknu sjećanja na prve školske ljubavi. Nastavnicima i nastavnicama želim uspješan i kvalitetan rad s našom radoznalom djecom i da kroz djecu razvijaju strast za novim znanjem, pogledima i vidicima – kazao je Jakšić.

Ovo je naša škola u našoj Koprivnici, Podravini i Hrvatskoj, dodao je.

– Budimo ponosni, puni srca, dičimo se ostvarenjem ovog velikog sna i neka nam bude sretno, neka nam raste i živi Koprivnica, nama Podravcima celog sveta prestolnica – na kraju je naglasio.

Veliko otvorenje svojim je prisustvom uveličao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je, podsjetimo, prilikom početka radova simbolično položio vremensku kapsulu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kad sadašnji sedmaši ili osmaši ostave tragove u društvu i kad se ta kapsula za, recimo, 30 godina bude otvarala želim da ova škola i tada bude puna djece – rekao je.

Otkrio je i da ga novootvorena škola jako podsjeća na osnovnu školu koju je on pohađao u Zagrebu. Spomenuo je i da ga uz Koprivnicu uglavnom vežu obrazovne priče – 2007. godine tako je obišao netom otvorenu Gimnaziju Fran Galović, gradom se vozio i biciklom, a tada je jedan dobio i na poklon iako mu je on, kroz šalu je rekao, naknadno ukraden. Uz Koprivnicu ga veže i Sveučilište Sjever za koje smatra da je na korist gradu i zajednici i da Koprivnicu otvara prema Hrvatskoj.

Govor je zaključio uz nadu da će, kada se za 30 godina otvori kapsula, Koprivnica biti među najrazvijenijim i najbogatijim područjima Hrvatske.

– Ovdje nema turizma i “lake love”, ovdje se teško zarađuje, no nadam se da će Koprivnica i dalje biti perjanica kao što je bila u poljoprivredi i industriji, ali i kao što je sada kao mali, ali kreativan i žilav grad – naglasio je Milanović.

Prisutnima se obratio i državni tajnik Tomislav Paljak koji je na otvorenje stigao kao izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Naglasio je kako ovo nije prvi put da Koprivnica u vremenskoj kapsuli putuje u budućnost i odgovara izazovima 21. stoljeća.

Snimio Valentino Štefanek.

– Iz ove škole šalje se poruka koja je primjenjiva za sve županije, gradove i osnivače diljem Hrvatske. Useljenje u najtoplije gnijezdo, obitelj i dom, može se usporediti s ovim osjećajem. Škola je živi organizam i ona će punim plućima živjeti dugo, a sigurno ćemo s radošću pratiti kako se ona razvija – poručio je i dodao kako su Koprivnica, ali i Koprivničko-križevačka županija blizu standarda koji Ministarstvo želi za cijelu Hrvatsku, a čemu je preduvjet i jednosmjenska nastava što je slučaj kod Osnovne škole Podolice.

Svečanost otvorenja uveličao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji se pridružio čestitkama rekavši da je ovo veliki dan koji će zauvijek pamtiti svi prisutni.

Snimio Valentino Štefanek.

– Često u svojim obraćanjima kao poruku i misao govorim da svaki vlak ovisi o lokomotivi; Koprivnica je lokomotiva naše županije, a ovakav događaj još više pokazuje tu snagu. Za lokomotivu su potrebni jak motor i strojovođa – motor je znanje i ovakvi projekti doprinose jačanju motora, a mali klinci koji će od ponedjeljka boraviti u školi su budući strojovođe Podravine i šire. Županija i Grad Koprivnica ovog trena djeluju sinkronizirano u partnerskom odnosu. To je preduvjet da bi se stvaralo, gradilo, razvijalo, a ovaj prostor tome svjedoči. Želim da se tako nastavi i nadalje – kazao je. Kroz šalu je napomenuo da je dobar dio života bio građevinac pa stoga na otvorenjima uvijek pokuša zapaziti što nije dobro napravljeno, a u novootvorenoj školi nije vidio baš ništa loše.

Spomenimo i da je tijekom svečanosti Darko Jambreković ispred tvrtke Radnik koja je bila izvođač radova uručio prigodnu sliku Heleni Knežević, novoizabranoj vršiteljici dužnosti ravnateljice Osnovne škole Podolice. Čast rezanja vrpce pripala je pak prvom upisanom učeniku u novu osnovnu školu, dok je himnu izvela Vanna.

 

Otvaranje Osnovne škole Podolice

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 1. rujna 2022. 

zatvori