Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: DAN MLADIH Gregor Gašparić vrhunski je sportaš i dječji gradonačelnik: Nove generacije imaju ideje koje bi mogle riješiti goruće probleme

Međunarodni je dan mladih.

Riječ je o danu koji se svake godine obilježava 12. kolovoza, a kojem je cilj ukazati na važnost mladih u našem društvu, ali i istaknuti njihovu ulogu, doprinos i nužnost u prošlom, sadašnjem i budućem razvoju zajednice.

Da su mladi uistinu jedan od temelja svakog grada, pa tako i našeg, dokazuje priča 15-godišnjeg Koprivničanca Gregora Gašparića, vrsnog sportaša i dječjeg gradonačelnika Grada Koprivnice. Kako nam to govori i sam Gregor, streljaštvom se bavi već gotovo sedam godina, a počeo je na nagovor prijatelja Dinka koji je tada već trenirao i koji mu je poručio kako je riječ o zabavnom i zanimljivom sportu.

– U to sam se vrijeme bavio robotikom i hrvanjem pa nisam baš imao puno slobodnog vremena, ali sam ipak počeo odlaziti na gradsku streljanu, od početka rjeđe, pa zatim sve češće. Moj trener Renato Kovačić roditeljima je tada rekao da na treninzima postižem rezultate s kojima bih mogao konkurirati i na natjecanjima i da bi me htio voditi pa da vidimo kako će se dalje stvari razvijati. Jako sam zavolio streljaštvo jer sam shvatio da je za dobre rezultate potrebna koncentracija, mirnoća i staloženost te fizička i psihička sprema, a isto tako i tehnika disanja te nijanse koje utječu na rezultate. Sve to me jako privuklo – priča nam Gregor. Sjajne rezultate potvrđuje činjenica kako je Gregor pozvan u Hrvatsku reprezentaciju, osvojio je dvije medalje za reprezentaciju na Europskom kupu, ali i nekoliko titula državnog prvaka sa zračnim pištoljem na 10 metara u kadetskim kategorijama U-16, kao i nedavno titulu državnog prvaka u juniorskoj kategoriji U-21 s malokalibarskim pištoljem na 25 metara.

Ustupio Dario Gašparić.

Gregorova ljubav je i obavljanje gradonačelničke funkcije. Iako ima dosta obaveza, u svemu uživa, nastavlja Gregor.

– Rad Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice i mene kao gradonačelnika svodi se uglavnom na pomaganje i volontiranje u raznim ustanovama koje se poglavito bave radom s djecom kao što su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko Sunce, Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje i Društvo Naša djeca Koprivnica, a uz pomoć Grada Koprivnice, odnosno Vesne Mlinarić kao voditeljice, ove godine sam prisustvovao i na skupu dječjih gradskih vijeća Hrvatske u Lovranu gdje smo predstavljali Koprivnicu i razmjenjivali iskustva s djecom iz ostalih gradova Hrvatske – objašnjava.

>> FOTO Članovi koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća sudjelovali na susretu u Lovranu, odlično su predstavili naš grad

Otkriva i da bi se ovisno o daljnjem tijeku školovanja svakako volio nastaviti zalagati za svoj zavičaj i svojim radom biti primjer drugima.

– Svaki je glas bitan i ako postoji volja, postoji i put do rješenja, zajedničkim snagama može se postići zacrtani cilj – ističe.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je riječ o motivaciji i pomoći, Gregoru snagu daje obitelj koja ga podržava u svim aktivnostima i hobijima, ali mi ukazuje i na stvarne ljudske vrijednosti i usmjerava ga u dobrim i teškim trenucima.

– Bez njih sigurno ne bih uspio ostvariti sve što sam ostvario u dosadašnjem životu na čemu sam im beskrajno zahvalan… Mislim da bi sva djeca morala imati neki hobi ili zanimaciju koja bi ih veselila i ispunjavala i da bi trebali poduzeti sve da daju svoj maksimum kako bi ostvarili svoje ciljeve i snove, a samim time bili sretni i zadovoljni. To iskustvo pomoći će im u daljnjem životu kako bi im bilo lakše i jednostavnije prijeći prepreke koje ih očekuju – hrabro opisuje Gregor govoreći o porukama mladima.

A upravo je glas mladih važan u daljnjem napretku društva, mišljenja je.

– Glas mladih bi se trebao čuti puno više i trebao bi se više uvažavati, jer mi mladi imamo nove ideje i rješenja koja bi uvelike pojednostavila rješavanje nekih gorućih problema kao što su ekologija ili IT solucije koje stariji jednostavno guraju pod tepih. Mi mladi tehnologijom puno jednostavnije i brže upravljamo jer smo uz nju odrasli – ističe.

Za kraj, usudimo se reći da je pred Gregorom svakako svijetla budućnost koju nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja nastavlja u Gimnaziji Fran Galović koja će mu, zaključuje, dati najbolju podlogu za daljnje školovanje, odnosno studiranje.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori