Subota, 20. travnja 2024.

Iz Gradske uprave poručuju: U Tratinčici 20 neupisane djece, ali slobodnih je mjesta duplo više kod dadilja

Otprilike u ovo vrijeme prošle godine roditelje, ali i koprivničku Gradsku vlast, šokirala je činjenica da je najprije 79 djece, a kasnijim provjerama njih 35, ostalo bez svog mjesta u vrtiću.

Je li izgledno da će se prošlogodišnji scenarij preslikati na ovu godinu provjerili smo u Gradskoj upravi. Naime, liste upisa u dječje vrtiće su objavljene, a roditelji su potpisali i ugovore.

>> Jakšić: Svako dijete na jesen će imati svoje mjesto u vrtiću, ali moramo biti fleksibilniji po pitanju željenih lokacija i vlastite komocije

– U dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, odnosno kod dadilja, smješteno je ukupno 1.213 djece. Od navedene brojke u Dječjem vrtiću Tratinčica, čiji je osnivač Grad Koprivnice, upisano je 746 djece. Navedeni broj će se od jeseni povećati za 33 polaznika, proširit će se objekt na Vinici – rekla je Ivana Ledinski Cvetković, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima.

Dodala je da je kapacitet smještaja djece u vrtiću Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce 13, dok je kapacitet kod dadilja, kojih je na području grada 12, 138 djece. Napomenula je da se ostali kapaciteti odnose na privatne vrtiće Igra, Smiješak i Sveti Josip.

>> BEZ VRTIĆA 35 MALIŠANA Jakšić: Imali smo rješenja, no počeli su nas reketariti s najmom prostora

– Prema podacima kojima trenutno raspolažemo u Gradski vrtić Tratinčica nije upisano 20 djece koja zadovoljavaju uvjete. Također, želimo istaknuti kako je u obrtima za čuvanje djece slobodno 41 mjesto pa se nadamo da će roditelji smještaj za svoju djecu pronaći kod njih – naglasila je.

Objasnila je da broj upisane djece varira ovisno o dobi djece upisane u odgojnu skupinu te ovisno o tome pohađa li koju odgojnu skupinu dijete s teškoćama u razvoju jer se u tom slučaju broj djece se smanjuje.

– Grad Koprivnica svake godine aktivno radi na povećanju kapaciteta smještaja djece u vrtićima. Najbolji pokazatelj da je tome tako je otvaranje novog objekta u Starigradu s tri odgojne skupine te od nove pedagoške godine planirano proširenje kapaciteta na Vinici za dvije odgojne skupine. Također pripremljena je sva potrebna dokumentacija za izgradnju novih objekata u Herešinu i na Bajeru – kazala je Ledinski Cvetković.

Podsjetila je da Grad subvencionira smještaj za svu koprivnički djecu i to u vrtićima u iznosu od 1.100 kuna po djetetu, a kod dadilja s 1.000 kuna po djetetu.

– Dodatno se subvencionira i trošak participacije roditelja i to u iznosu od 100 posto za treće i svako iduće dijete u obitelji, zatim ovisno o socijalnim uvjetima te s 50 posto za smještaj za drugo dijete, zatim za djecu smještenu kod udomitelja, djecu iz jednoroditeljskih obitelji, ali ograničeno vezano uz prihod – zaključila je Ledinski Cvetković.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori