Četvrtak, 18. travnja 2024.

Jakšić: Svako dijete na jesen će imati svoje mjesto u vrtiću, ali moramo biti fleksibilniji po pitanju željenih lokacija i vlastite komocije

Nakon što je prvotno utvrđeno da je 79 djece ostalo neupisano u koprivničke jaslice, odnosno vrtiće, provjerom svih listi koje su pokazale da su neki prijavljeni na više mjesta, došlo se do brojke 46.

Rekao je to na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nakon što ga je oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Mladen Fajdetić upitao što se može učiniti da Gradska uprava u budućnosti ne ostane iznenađena brojem zamolbi za upis u vrtiće.

>> Ksenija Ostriž: Zbog novih prostora za jaslice i vrtiće moramo podići proračun za 1,2 milijuna kuna

Jakšić je tom prilikom kazao da će sva djeca na jesen imati svoje mjesto u gradskom vrtiću, privatnim vrtićima ili u obrtima dadilja te naglasio da je rebalansom proračuna osiguran dodatan milijun kuna za područje predškolskog odgoja.

– Vjerojatno otkad postoji Grad Koprivnica oduvijek su bile liste čekanja i nikad nije bilo dovoljno mjesta. To smo uspjeli sanirati s našim intervencijama i investicijama čime smo došli do toga da unazad dvije, tri godine nemamo problem s brojem djece u vrtićima i obrtima dadilja. Čak štoviše, sagradili smo apsolutno novi vrtić u Starigradu, obnovili Lopticu i “centralku” – riječ je o investicijama teškim 12 milijuna kuna, a otvoreno je i nekoliko obrta dadilja u tom razdoblju – napomenuo je Jakšić.

Kazao je da je teško utvrditi što se konkretno dogodilo ove godine.

– Možda neki u koroni nisu htjeli upisati djecu u vrtić pa su ona apsolutno promakla sustavu ili postoji neki drugi razlog, teško je utvrditi. Ono što možemo utvrditi jest da imamo porast doseljenih obitelji u Koprivnicu – 10-ak ih je iz Zagreba, a 15-ak iz okolnih općina. Imao sam prilike neke od njih upoznati jer su slali protestna pisma pa smo i popričali i onda je zanimljiva mantra koju čuješ, a to je da se netko doselio u veljači ili ožujku jer se tada primjerice ženio pa je bila odluka nećemo ostati u svojoj općini nego idemo u Koprivnicu jer tamo sigurno možemo dobiti jaslice, no sad fale dva boda pa je to onda problem Gradske uprave – objasnio je gradonačelnik.

Dodao je da to što se dogodilo nije patent Koprivnice, jer primjerice Bjelovar ima 150 neupisane djece, Križevci 50, Ludbreg 40, a Đurđevac seli grupe u prostorije osnovne škole.

– S obzirom na to da je jako puno roditelja prošlo kroz Gradsku upravu, želio bih apelirati da u nekim stvarima svi budemo malo fleksibilniji. Kad pratim probleme koji se pojavljuju u drugim, većim gradovima, poglavito u Zagrebu gdje vam ujutro treba pola sata do 45 minuta od jednog kraja grada na drugi pa te nitko ne pita gdje bi ti da ti dijete ide u vrtić, Koprivnica je grad gdje i u onoj najvećoj gužvi s jednog kraja na drugi dođemo za 10, 12 ili 13 minuta. Onda ispada neozbiljno, prema svima drugima i prema proračunu, kad se nađe 10, 20, 30 klinaca koji jesu na spisku jer bi njima baš odgovaralo da idu na Lenišće ili kod Podravke kako se ujutro ne bi morao paliti auto. To gradski proračun na taj način ne može podnijeti i ne možemo si dopustiti da nam neke grupe ostaju s dva, tri ili četiri mjesta prazne, jer je netko spreman čekati svoju turbo željenu lokaciju. Sve to puno košta i morat ćemo se naučiti na jedan veći nivo fleksibilnosti pa i smanjenja neke osobne komocije – zaključio je gradonačelnik.

zatvori