Utorak, 23. travnja 2024.

BEZ VRTIĆA 35 MALIŠANA Jakšić: Imali smo rješenja, no počeli su nas reketariti s najmom prostora

Kad je trebalo doći do realizacije onda su se nekome kao u stripovima pojavili dolari, euri, odnosno kune u očima, došlo je do jako velikog zaokreta u cijeni uz komentar "Vi ionako nemate rješenje pa ako hoćete, hoćete, ako nećete, nećete".

Otprilike 35 mališana trenutno je bez adekvatnog vrtićkog smještaja.

Podsjetimo, u srpnju se ispostavilo da je 79 djece ostalo bez svog mjesta u jaslicama, odnosno vrtiću. Gradska uprava obećala je tada da će se situacija riješiti do jeseni, no rješenja još uvijek nema.

>> Jakšić: Svako dijete na jesen će imati svoje mjesto u vrtiću, ali moramo biti fleksibilniji po pitanju željenih lokacija i vlastite komocije

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da se polovicom rujna otvorio još jedan obrt za čuvanje djece što je malo smanjilo pritisak.

– Trenutno smo u razgovorima s određenim privatnim inicijativama i s privatnim vrtićima koji su spremni proširiti svoje kapacitete i mislim da će to kroz mjesec, odnosno dva biti riješeno. S aspekta Gradske uprave dosta je toga prijavljeno na natječaje, a prvi je vrtić u Herešinu – istaknuo je gradonačelnik.

Snimio Sanjin Bojić.

Dodao je da im je plan bio sve riješiti do listopada, odnosno studenog, no putem su, kako kaže, upoznali sve što nosi birokracija u Republici Hrvatskoj.

– Jako puno vremena izgubilo se na papire. Unatoč političkoj šteti koju trpimo u ovoj situaciji, ona definitivno nije ugodna, jednostavno se nismo mogli dovesti u situaciju da, bez obzira na to koja privatna inicijativa bila i na koji način funkcionirala, netko svjesno reketari Grad, gradski proračun, a samim time i građane Koprivnice. Ako s nekim razgovaraš o nekim cijenama, pa se onda pojave neke promjene, inflacija, u redu, sve to možemo prihvatiti, no spremaju se javni pozivi gdje će se svi navodno javiti i onda nakon toga kad se treba realizirati nešto o čemu se puno razgovaralo, veli se “Vi svejedno nemate rješenje pa ćemo mi vama sve cijene izduplati” i onda ispada da bismo mi trebali plaćati nešto u najmu dvije godine, a zapravo ispada da je to vrijednost izgradnje novog vrtića. Žao mi je što je do toga došlo, nije ugodna situacija, ali jednostavno si ne možemo dozvoliti da netko reketari ovu gradsku upravu – objasnio je Jakšić.

Napomenuo je da su se dva mjeseca navlačili da dođu do jednog osnovnog papira, dok su, napominje, svima na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou puna usta toga da su djeca na prvom mjestu i da se sve to treba rješavati i to brzo.

– Izgubilo se ponešto vremena, no bili smo spremni na taj rizik, a s obzirom na to da smo cijelo to vrijeme dobivali određene ponude i nudila su nam se određena rješenja, rekli smo si izgubit ćemo malo više nego što smo očekivali, ali ćemo imati jedno jasno i korektno rješenje. Nažalost, kad je trebalo doći do realizacije onda se pojavila nekakva naknadna pamet, jesu li se nekome kao u stripovima pojavili dolari, euri, odnosno kune u očima, ne znam, ali došlo je do jako velikog zaokreta u onome što smo mi imali kao neke procijenjene vrijednosti koje kao javna uprava smijemo i možemo prihvatiti, i do onoga što se na kraju nudilo uz komentar “Vi ionako nemate rješenje pa ako hoćete, hoćete, ako nećete, nećete”. Istrpit ćemo sad određenu političku štetu, trajat će to mjesec dva, ali naći ćemo korektnije i poštenije rješenje. za sve. Ovo je na kraju ispalo jako nepošteno – zaključio je Jakšić.

zatvori