Četvrtak, 28. ožujka 2024.

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO Učenice izostaju iz škole jer roditelji nemaju za uloške, Grad se uhvatio u koštac s problemom

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, a koji je predstavljen koprivničkoj publici u sklopu tribine “Menstrualno siromaštvo” koju je organizirao Forum žena SDP-a Koprivničko-križevačke županije.

Kakvo je stanje na našem području objasnila je članica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Marijana Lokotar iz redova SDP-a, istaknuvši pritom da se rezultati spomenutog istraživanja bez problema mogu preslikati i na naše područje.

Marijana Lokotar / Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

– S obzirom na to da dolazim iz sektora osnovnog školstva sa sigurnošću mogu reći da taj problem uvelike postoji. Menstruacija je još uvijek tabu tema kod nas, ne što se tiče djece, jer generacije koje dolaze su sve otvorenije i komunikativnije, imaju pitanja kad na satovima razrednika razgovaramo o tome, putem interneta se informiraju, ali te njihove informacije onda treba malo usmjeriti. Uvijek nakon takvih satova djevojčice imaju potrebu dolaziti na individualne razgovore. Tu saznajem da djevojčicama roditelji nisu u mogućnosti osigurati higijenske uloške. Takve djevojčice često izostaju iz škole, što zbog srama, a što zbog menstrualnih bolova, a lijekovi protiv menstrualnih bolova također idu na teret roditelja. Većina roditelja je to opravdavala nekim drugim razlogom izostanka, iako su mi djevojčice otvoreno rekle o čemu se radi, a u mojih 20 godina radnog staža samo mi je jedan roditelj priznao da djevojčici ne može kupiti menstrualne uloške – objasnila je Lokotar.

Upravo stoga je Klub vijećnika SDP-a i HSLS-a na četvrtoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije podnio amandman za uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u srednje škole.

– Taj amandman nam je nažalost odbijen. Moram priznati da sam bila vrlo razočarana s obzirom na to da su protiv bile i žene koje sjede u poziciji samo zato što amandman dolazi iz redova oporbe. Na idućoj sjednici ponovo smo aktualizirali pitanje besplatnih higijenskih uložaka, no župan je malo ublažio retoriku glede te teme i nadam se da će doći do pozitivnog rješenja – kazala je Lokotar.

S druge pak strane Grad Koprivnica već je počeo rješavati problem menstrualnog siromaštva.

– U Gradskoj upravi već se neko vrijeme promišlja o načinima ublažavanja problematike menstrualnog siromaštva. Prvi korak svakako je uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u škole kojima je Grad osnivač. Trenutno smo u fazi komunikacije s proizvođačima i distributerima higijenskih uložaka te ćemo nakon dobivenih ponuda znati koliko sredstava će biti potrebno za provedbu ove aktivnosti – odgovor je Grada Koprivnice, odnosno više stručne suradnice za informiranje i odnose s javnostima Ivane Ledinski Cvetković, na naše pitanje što se po tom pitanju poduzima.

Za usporedbu, a što se moglo čuti i na spomenutoj tribini, škole kojima je osnivač Grad Varaždin već imaju besplatne higijenske uloške za svoje učenice.

– S obzirom na napore koji se vode na nacionalnoj razini da se smanji PDV na uloške, prijateljica mi je ukazala na činjenicu zašto se ne bismo založili da ulošci budu svima dostupni. Proučili smo sve, nakon sastanka s gradonačelnikom, zamjenikom i resornom pročelnicom te predstavnicima proizvođača izračunali smo da nam je za ovu godinu trebalo 35.000 kuna – rekao je mladi SDP-ov vijećnik Lovro Lukavečki koji je progurao ovu tematiku u varaždinsko Gradsko vijeće.

Lovro Lukavečki i Sabina Glasovac / Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

Kada je pak riječ o naporima da se smanji PDV na higijenske uloške, potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac istaknula je da ova borba traje predugo i da je tragično da djevojke moraju izostajati iz škole jer im roditelji nemaju novaca za uloške.

– U državni proračun na osnovu menstrualnog poreza žene uplaćuju 130 milijuna kuna godišnje samo zato što su žene. Oporezuje ih se kao da su im higijenski ulošci i tamponi luksuz jer PDV iznosi 25 posto kao i za sve drugo, a 13 posto je hotelski smještaj pa se sad ide na to da se smanji s 25 posto na 13 posto. No, mi i dalje imamo problem – i dalje ispada da su higijenski ulošci luksuz za razliku od nekih proizvoda kao što su kino ulaznice, časopisi, novine. Tu nema logike, to je nepravedni sustav oporezivanja. Jer, kino ulaznica nekima jest luksuz jer nije nužna za život kao primjerice kruh, mlijeko, voda. Higijenski ulošci, tamponi ili menstrualne čašice ženama jesu nužni, bez njih ne mogu funkcionirati – smatra Glasovac i naglašava kako njihova borba neće stati.

Isto je najavila i Lokotar koja je dodala kako osim što će o menstruaciji educirati one koje menstruiraju, tako će nastaviti educirati i one koji ne menstruiraju, a naročito članove i članice Županijske skupštine koji su bili protiv uvođenja besplatnih menstrualnih uložaka u škole.

Spomenimo na kraju i neke zaključke spomenutog istraživanja. Cilj je smanjiti PDV na menstrualne potrepštine, uvesti besplatne uloške u škole te edukacija za uklanjanje stigme.

Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori