Petak, 29. ožujka 2024.

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO Koren: Provest ćemo anketu, vidjeti financijski iznos i podržati akciju besplatnih uložaka u školama

Iako bi se tome rijetko tko u 21. stoljeću nadao, termin menstrualno siromaštvo doista postoji, pogađa djevojčice u najosjetljivijem životnom razdoblju, a radi se doslovno o paketiću od 15-ak kuna koji za mnoge predstavlja luksuz.

Bila je to poruka Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije početkom rujna prošle godine kada su njene članice uputile apel Koprivničko-križevačkoj županiji kao osnivaču osnovnih i srednjih škola da u suradnji sa sponzorima u toalete svih osnovnih i srednjih škola postave uloškomate s besplatnim ulošcima za djevojčice koje si ih ne mogu priuštiti.

Upit o tome kakve su namjere osnivača škola po tom pitanju poslali smo u Županiju, no odgovor tada nismo dobili.

No na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Marijana Lokotar iz redova oporbe ponovno je aktualizirala to pitanje.

– Kada ćete uvesti besplatne higijenske uloške u škole – pitala je ona koprivničko-križevačkog župana Darak Korena na zadnjoj točki dnevnog reda koja je rezervirana za pitanja i prijedloge skupštinara.

Koren joj je odgovorio da neke škole to rade, a neke ne.

– Praksa nije ujednačena. Neke škole to provode uspješnije, neke manje uspješno. Neke to i malo naglašavaju, a neke šute i rade u tišini. Možemo napraviti jednu anketu da vidimo koje to škole rade i koliki je to financijski iznos da se to malo podrži. Slažem se, može – zaključio je župan.

zatvori