Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: ODLUČENO JE Skupštinari usvojili županijski proračun za 2022. godinu, ali i rebalans ovogodišnjeg

Proračun Koprivničko-križevačke županije za 2022. godinu iznosi 853 milijuna kuna.

Odlučeno je to danas na četvrtoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Rashodi su pritom teški 847 milijuna kuna, a rezultati pokrića gubitka iznose 5,7 milijuna kuna.

U proračunu je prikazan i konsolidirani gubitak koji ove godine iznosi 87,6 milijuna kuna, a koji se, prema dostupnim materijalima, treba pokriti u naredne tri godine. Gotovo cijela svota gubitka odnosi se na koprivničku Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek. Prikazana je i projekcija proračuna za naredne godine – u 2023. tako možemo očekivati proračun težak 764 milijuna, a u 2024. godini proračun vrijedan 790 milijuna kuna.

Priložena tri amandmana, niti jedan nije prošao

Klub SDP-a i HSLS-a potom je podnio tri amandmana. Kako je to rekla Sandra Sinjeri, prvi se odnosi na smanjenje sredstava vezanih uz promidžbu i informiranje Službe ureda župana za 100.000 kuna, a ona bi se prenamijenila u poboljšanje dostupnosti higijenskih uložaka u srednje škole.

– Istraživanje u Hrvatskoj je pokazalo da je trećina žena primorana štedjeti na higijenskim ulošcima, a čak više od 10 posto njih ne može kupiti dovoljan broj uložaka. Predlažemo postavljanje dispenzera za uloške u sve srednje škole. Time bi se pridružili drugim hrvatskim gradovima koji to provode – kazala je.

Izvor: kckzz.hr

Drugi je amandman objasnio Tomislav Golubić – radi se o jednakom smanjenju sredstava Službe ureda župana kako bi se više sredstava uložilo u sustav obrane od tuče na području županije. U trećem amandmanu financije Službe ureda župana bi se smanjile za 200.000 kuna također za promidžbu i informiranje, a sredstva bi se preusmjerila općinama koje nisu u mogućnosti platiti dokumentaciju za izradu europskih projekata.

Izvor: kckzz.hr

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je odgovorio kako predložene amandmane može kvalificirati kao moderne.

– Ne kažem da problematika menstrualnog siromaštva nije aktualna, niti da na nju ne treba reagirati. No, mi već imamo određena rješenja u kojima na problematiku reagiramo. Smatramo da nije dobro da dispenzeri budu dostupni na način da iz njih svatko može uzeti. Zna se kako djeca u školi reagiraju na određene stvari. Možemo pojačati sredstva i dići ih na višu razinu – istaknuo je i dodao kako učenice diljem županije u razgovoru s pedagozima mogu tražiti higijenske potrepštine. Ovaj amandman glasanjem je odbijen.

Snimio Sanjin Bojić.

Po pitanju drugog amandmana, Koren je kazao kako stručna zajednica dosadašnju metodu obrane od tuče više ne podržava, a za njom niti ne postoji potreba. Za treći amandman je spomenuo da Županija već sufinancira izradu dokumenta za lokalne samouprave koje potraže sredstva. I ovu su amandmani glasanjem odbijeni.

Uslijedila žustra rasprava

Potom je na red došla rasprava.

– Povijest nas je učila da se stvari rješavaju preko leđa građana. Jasno je da mora postojati smanjenje duga, klub SDP-a i HSLS-a je spreman pomoći. Jako je bitno imati tematske sjednice za akcijski plan sanacije duga koprivničke opće bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije koji također ima velike troškove, moramo pričati i o rupama u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Temeljem dostavljenog proračuna, ne možemo posložiti kockice u glavi da će ga biti moguće realizirati – istaknuo je Golubić.

Željko Lacković oštro je kritizirao predstavljeni proračun. Naglasio je da se troše velika sredstva na prijevoz učenika, no s druge strane Županija, prema njegovom viđenju, nije prometno povezana. Zamjerio je i kružno gospodarstvo, ali i još neke aspekte proračuna.

– U projektima Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije do 2027. godine je uključen Palijativni centar vrijedan 30 milijuna, a u proračunu je za njega izdvojeno 10.000 kuna. Predstavljen je Logističko-distributivni centar za voće i povrće vrijedan 1,8 milijuna kuna, osigurali ste i 1,2 milijuna kuna za klaonicu, raspisano je javno savjetovanje, a vi ćete tek sada raditi dokumentaciju. U spomenutom planu razvoja naše županije se pobraja 29 projekata, a u proračunu za iduću godinu se nalaze dva – rekao je Lacković i dodao kako prema njegovom viđenju Županija ono što može sufinancirati iz Europske unije, nepotrebno financira iz vlastitog proračuna.

Izvor: kckzz.hr

U sličnom je tonu nastavio Mladen Kešer.

– Možemo prijaviti užasno puno projekata, no jesmo li ih sposobni realizirati? Strategija je jasna, kao i plan financiranja Europe, no mi na osnovu toga ne pripremamo dokumentaciju, već smo načelnicima, gradonačelnicima i poljoprivrednim gospodarstvima dali da sami lutaju po mjerama koje će u budućnosti provoditi naše institucije. Tako ćemo imati malo realiziranih projekata. Županija ima zadatak koordinirati sve nas. Da smo uložili 10 milijuna kuna, i da smo ih dali svakom gradu i općini, otvorili bismo investicije i dogodilo bi se to da bismo pripremljeni projekti išli na natječaje. Vjerujem da ćemo iduće godine razmišljati drugačije – zaključio je Kešer.

Izvor: kckzz.hr

Raspravu je potom zaključio Koren rekavši kako nije realno odgovoriti na sva pitanja, a mnoga od njih bila su sastavni dio svojevrsne predstave, nastavio je.

– Malo je prostora za velike kreacije i projekte, sigurno da postoji šansa i mogućnost da se više novaca osigura iz drugih izvora, i na tome radimo. Dobra je godina iza nas s obzirom na to što smo doživjeli, ušli smo u razvojan investicijski ciklus. Županija je skup elemenata, skup smo općina i gradova – ako nešto valja u županiji, valja i u gradu. Vi idete principom  “kod nas je sve super, a u županiji ništa ne valja”  – poručio je Koren.

Proračun je na kraju usvojen s 20 glasova za i 14 glasova protiv.

Do rasprave je došlo i prilikom odlučivanja o rebalansu ovogodišnjeg proračuna

Na današnjoj sjednici izglasan je i rebalans županijskog proračuna do kraja tekuće godine.

Ukupni županijski prihodi tako su s 833 milijuna porasli na 847 milijuna kuna. Po pitanju rashoda, oni su s 826 milijuna porasli na 842 milijuna kuna. Ukupan manjak iz prethodnih godina umanjen je za tri milijuna te sada iznosi 4,8 milijuna kuna.

– Negativan trend je rezultat dugogodišnje kompleksne problematike bolničkog sustava i dodatne opterećenosti rezultirane pandemijom – objasnio je Koren.

Golubić je prilikom rasprave kazao kako je SDP i HSLS protiv rebalansa. Naglasio je da nije stvar o tehničkoj prirodi, već o načinu poslovanja.

– Imamo situaciju da se investicije prenose u drugu godinu poput one o energetskoj obnovi koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Radi se i o nepotrošenim iznosima za centre kompetencija, kao i za izgradnje dvorana. Mogu se desiti problemi, neutrošena sredstva nisu čudna. Problem je da postoji ušteda u proračunu, a mi potičemo rashode za dodatnih 16 milijuna kuna. Kad to zbrojimo, rezultat je da ulazimo u minus od 90 milijuna kuna. Možemo pričati o tome, to je i potrebno, posebice zbog bolnice. Zdravstveni sustav akumulira gubitke, no ako je bila planirana energetska obnova bolnice, treba pitati zašto ona nije provedena i tko je za to odgovoran – naglasio je.

Snimio Sanjin Bojić.

Lacković se osvrnuo na smanjenje financija PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije i digitalnu transformaciju.

– PORA-i je za sedam projekata skinuto 1,3 milijuna kuna. Postavlja se pitanje zašto projekti nisu realizirani. Dodatna svota skinuta je za planiranje, regionalni ruralni razvoj i poticanje poduzetništva. Ovo je pokazatelj da nismo usmjereni prema realizaciji projekata radi kojih PORA i postoji, a kojima je cilj razvitak i boljitak stanovnika. Pozitivno je povećanje stavke za pomoć za ravnomjerni razvoj, to pozdravljamo – kazao je Lacković i dodao kako je klub Nezavisnih protiv.

Marko Fucak izrazio je pak nezadovoljstvo smanjenjem sredstava poput onih vezanih uz poduzetništvo, poljoprivredu i gospodarstvo, sigurnu kuću i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

– Ne zamjeram rezanje županijskom vodstvu, ali ću zamjeriti svima koji će podržati rebalans – istaknuo je.

Izvor: kckzz.hr

Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, replicirala je Fucaku kazavši da stvari nije dobro shvatio.

– Podsjetit ću Fucaka da je Povjerenstvo radno savjetodavno tijelo bez pravne i financijske snage. Naše je djelovanje u okviru županijskog proračuna. Nedopustivo je prozivati nas koji smo glasali za prihvaćanje izvješća o radu povjerenstva i kazati da ćemo glasanjem za rebalans napraviti grešku. To nema veze jedno s drugim, jako sam razočarana – rekla je.

Izvor: kckzz.hr

Kešer je pak progovorio o koprivničkoj bolnici, kao i o oduzimanju sredstava vatrogasnoj zajednici.

– Ne izdvajamo za određena financijska sredstva, skidamo ih, ne pitamo se za ono što nije učinjeno, a novac poreznih obveznika odlazi. Nemojte vijećnike koristiti za dizanje ruku. Protiv smo rebalansa – spomenuo je.

Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, potom je obrazložio raspodjelu sredstava u rebalansu proračuna.

– U svim obračunima jedini stvarni gubitak je gubitak koprivničke bolnice koji je u konsolidaciji smanjen. Niti jedan proračunski korisnik nije imao manjak, osim sistemskih. Problem s javnom nabavom imala je samo koprivnička bolnica, oko toga se sada vode rasprave. Evidentno je da se sredstva ne mogu koristiti ove, već iduće godine – objasnio je i dodao kako je smanjenje financija PORA-e rezultat postupka javne nabave, od digitalne transformacije Županija nije odustala, a s vatrogascima je postignut dogovor.

Izvor: kckzz.hr

Rebalans proračuna na kraju je izglasan s 20 glasova za, 13 protiv, dok Mladen Kešer nije glasao.

zatvori