Subota, 27. travnja 2024.

ITU MEHANIZAM Jembrek: U drugoj polovici godine stiže nam između 15 i 20 milijuna eura

Izdašna sredstva koja su nam osigurana u sklopu ITU mehanizma u Koprivnicu i devet okolnih općina stižu već ove godine. Potvrdio nam je to pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Podsjetimo, Jembrek je izabran za predsjednika Partnerskog vijeća urbanog područja Koprivnica, jednog od dva sastavna tijela ITU mehanizma.

>> KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Dario Jembrek izabran za predsjednika Partnerskog vijeća manjeg urbanog područja Koprivnica

– Partnersko vijeće je nedavno osnovano i njegova osnovna uloga je savjetodavna na području projekata i aktivnosti važnih za manje urbano područje Koprivnica. Svoje savjete i mišljenja daje Koordinacijskom vijeću koje je temeljno vijeće manjeg urbanog područja, a čine ga gradonačelnik i načelnici – objasnio je Jembrek.

ITU mehanizam je specifičan instrument Europske unije putem kojeg će se na našem području novcem iz europskih fondova provesti brojni vrijedni projekti. Ukupno će 15 do 20 milijuna eura biti uloženo u, između ostaloga, uređenje i proširenje Gradske tržnice, ali i rješavanje nedostatka prostora s kojim se godinama muči Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

>> Sprema se rekonstrukcija tržnice i bivše tiskare kojom se stvara mjesto za knjižnicu, stanove za mlade i umirovljenike

– Sredstva koja su nam predviđena vrlo su izdašna i njima se otvaraju brojne mogućnosti koje će, ne samo Koprivnica, već i općine koje čine urbano područje, moći iskoristiti za svoje razvojne projekte. U drugoj polovici godine očekujemo potpisivanje sporazuma i dobivanje bespovratnih sredstava s razine Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Intenzitet njihovog pristizanja još nije definiran, očekujemo detaljne upute ministarstva. Treba napomenuti da smo mi već krenuli s aktivnostima odnosno zadovoljavanjem svih preduvjeta da naše urbano područje može funkcionirati – zaključio je Jembrek.

zatvori