Petak, 26. travnja 2024.

Sprema se rekonstrukcija tržnice i bivše tiskare kojom se stvara mjesto za knjižnicu, stanove za mlade i umirovljenike

ITU mehanizam kojim je Koprivnici i okolnim općinama partnerima na raspolaganju između 15 i 20 milijuna eura, bio je tema ovotjedne sjednice Gradskog vijeća.

Naime, u cilju provedbe ITU mehanizma vijećnici su podržali odluku o ustrojavanju i sastavu manjeg urbanog područja Koprivnica, zatim odluku o pokretanju postupka izrade strategije razvoja manjeg urbanog područja Koprivnica te odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela.

>> Koprivnici i okolnim partnerima na raspolaganju do 20 milijuna eura u sklopu ITU statusa

U tom kontekstu HDZ-ov vijećnik Franjo Marković upitao je može li se upravo kroz ovaj mehanizam očekivati projekt uređenja i proširenja Gradske tržnice, ali i rješavanje nedostatka prostora s kojim se godinama muči Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

Gradonačelnik Mišel Jakšić još je jednom istaknuo važnost ITU mehanizma za koji su se puno borili i lobirali koji će omogućiti daljnji iskorak grada i općina partnera.

– Sam ITU je još uvijek u fazi pripreme za programiranje, ali upravo su tržnica i knjižnica nešto što smo stavili na vrh naše liste prioriteta u projektima. Sad treba vidjeti hoće li to biti nešto što će proći sve potrebne filtere i hoće li se moći realizirati onako kako mi to danas razmišljamo. Cilj je velika rekonstrukcija tržnice, baš kao i prostora stare tiskare gdje bismo dobili novi prostor i za knjižnicu i za stanove za mlade i za naše umirovljenike. Nadamo se da će to biti jedan od projekata koji će sakupiti dovoljno bodova da ga kao takvog možemo prebaciti na ITU i tako ga financirati – objasnio je gradonačelnik.

Dodao je da su već uspostavili i određene kontakte s Podravkom s obzirom na to da postoji malo razmrvljena vlasnička struktura i jednih i drugih te je konstatirao da jedni bez drugih ne mogu i uvjeren je da će naći kvalitetno zajedničko rješenje.

Što se tiče same knjižnice, Jakšić je napomenuo da se o ovoj ideji razgovaralo i s ravnateljem knjižnice i članovima upravnog vijeća.

– Knjižnica sama za sebe dobiva odvojeni prostor u proširenom dijelu bivše tiskare, a samim time i dovoljno kvadrata za sve one potrebe koje sve ove godine traži – zaključio je Jakšić.

zatvori