Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Tri potpuno sadržajno i formalno različita autora – Sertić, Lukavski i Ivanović izlažu u AK galeriji

Novi članovi Ateliera Koprivnica – Tomislav Sertić, Ivan Ivanović i Teodora Lukavski predstavit će se publici u petak s početkom u 20 sati u sklopu aktivnosti “Izložba prije izložbe”.

Kustosica AK galerije Tanja Špoljar rekla je Dravi.info da je riječ o programu koji je postoji od 2019. godine, a usmjeren je na poticanje izlagačkog djelovanja lokalnih umjetnika, definiranje specifičnosti lokalne scene i umjetničkih praksi koje je isprofilirala, ali i na njenu kontekstualizaciju unutar suvremene hrvatske umjetnosti.

– Radi se o izložbi koja će predstaviti troje formalno i sadržajno vrlo različitih autora koji su kroz svoju umjetničku praksu pokazali svježinu i dosljednost unutar lokalnih okvira i svakako zaslužuju da budu predstavljeni publici i na ovaj način – rekla je Špoljar.

Dodala je da je Ivan Ivanović inače arhitekt, a primarno se bavi izradom dizajna računalnih igara, a poznat je i kroz stripove i murale.

– Predstavlja se s četiri digitalna rada, točnije animirane ilustracije. U njegovoj je praksi vidljivo nasljeđe i estetika stripa, fantasy žanra, horrora, klasični motivi iz povijesti SF i fantasy književnosti koji su ovdje zaživjeli na razmeđi ilustracije, slike, animacije i digitalnog. Oni donose odmak od naučenog načina gledanja te, na kraju krajeva, preispituju naš pogled na umjetnost i njenu budućnost – objašnjava Špoljar.

>> Teodora Lukavski zaljubljenica je u fotografiju, a u posljednje vrijeme uživa u digitalnom crtanju i ‘mixed media’ tehnici

Napominje da Teodora Lukavski u svojim radovima istražuje složene odnose čovjeka i prirode, a na ovoj izložbi predstavlja se s četiri nova rada, od kojih s tri u tehnici akrila na platnu i jednim u tehnici stop motion animacije.

>> FOTO Tomislav Sertić tehnikom linoreza stvara prava mala umjetnička djela koja obilaze cijeli svijet

Umjetnička praksa Tomislava Sertića svakako je odraz ili svojevrsni nastavak autorovog aktivnog sudjelovanja u koprivničkoj punk/hc sceni, sviranja u bendovima početkom 2000-ih te dizajniranja omota za punk kompilacije. Jednobojni (crni) linorezi različitih formata ilustriraju tekstove, odnosno nazive punk pjesama, dotiču se trenutno aktualnih tema pandemije i uvijek aktualne teme smrti, a utjecaje vuku i iz pop kulture, trasha, horrora, stripa i filmova – zaključuje Špoljar.

Spomenimo na kraju da izložba ostaje otvorena do 11. ožujka, a posjet je moguć samo uz pridržavanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera.

zatvori