Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Sertić, Lukavski i Ivanović svojim radovima oduševili publiku

U sklopu programa “Izložba prije izložbe” brojnoj publici u AK galeriji u petak su se predstavila tri formalno i sadržajno potpuno različita autora – Tomislav Sertić, teodora Lukavski i Ivan Ivanović.

Kako je prije svečanog otvorenja koje je održano u petak Dravi.info rekla Tanja Špoljar, kustosica AK galerije, program “Izložba prije izložbe” postoji od 2019. godine, a usmjeren je na poticanje izlagačkog djelovanja lokalnih umjetnika, definiranje specifičnosti lokalne scene i umjetničkih praksi koje je isprofilirala, ali i na njenu kontekstualizaciju unutar suvremene hrvatske umjetnosti.

Sertić, Lukavski i Ivanović pokazali su kroz svoju umjetničku praksu svježinu i dosljednost unutar lokalnih okvira, smatra Špoljar.

Sertić se predstavio jednobojnim (crnim) linorezima različitih formata koji ilustriraju tekstove, odnosno nazive punk pjesama, dotiču se trenutno aktualnih tema pandemije i uvijek aktualne teme smrti, a utjecaje vuku i iz pop kulture, trasha, horrora, stripa i filmova.

>> FOTO Tomislav Sertić tehnikom linoreza stvara prava mala umjetnička djela koja obilaze cijeli svijet

Lukavski je izložila svoja četiri rada – tri u tehnici akrila na platnu i jedan u tehnici stop motion animacije. Spomenimo da Lukavski u svojim radovima istražuje složene odnose čovjeka i prirode.

>> Teodora Lukavski zaljubljenica je u fotografiju, a u posljednje vrijeme uživa u digitalnom crtanju i ‘mixed media’ tehnici

Ivanović se predstavio s četiri digitalna rada, točnije animirane ilustracije. U njegovoj je praksi vidljivo nasljeđe i estetika stripa, fantasy žanra, horrora, klasični motivi iz povijesti SF i fantasy književnosti koji su ovdje zaživjeli na razmeđi ilustracije, slike, animacije i digitalnog.

Spomenimo na kraju da izložba ostaje otvorena do 11. ožujka, a posjet je moguć samo uz pridržavanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera.

zatvori