Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Župan Darko Koren napravio pregled aktivnosti u protekloj godini i najavio planove za ovu: Slijedi nam veliki investicijski ciklus

Na današnjoj konferenciji za medije koprivničko-križevački župan Darko Koren osvrnuo se na proteklu godinu i aktualnosti u radu Županijske uprave te planirane aktivnosti za 2021. godinu.

Projekti i aktivnosti koje je Županija provodila u protekloj godini nastavljaju se i u 2021., ali i dalje s obzirom na veličinu tih projekata.

– Obrazovanje je temelj svih županijskih uprava i upravo smo u tome prošle godine započeli jedan veliki investicijski ciklus. Radi se o projektu izgradnje pet školskih sportskih dvorana u Rasinji, Kalinovcu, Kloštru Podravskom, Svetom Ivanu Žabno i Svetom Petru Orehovcu. U tijeku je i projekt Centra kompetentnosti i sigurno ćemo stvoriti uvjete da nekoliko godina možemo kroz taj koncept pružati kvalitetno obrazovanje našim srednjoškolcima – kazao je župan Koren.

Dodao je da dodjeljuju stipendije, organiziraju prijevoz srednjoškolaca, a uspjeli su do kraja dovesti i sudski proces protiv države vezan uz naplatu potraživanja po osnovi sredstava za javno privatno partnerstvo i tako uprihodovali 9,2 milijuna kuna.

>> Konačno se privodi kraju spor s državom: Gradu i Županiji vraća se 14 milijuna kuna za izgradnju gimnazije

– Jedan dio tih sredstava iskoristit ćemo za sufinanciranje EU projekata. Između ostalog, planiramo uvesti TIM 2 u zdravstveni sustav hitne medicine na đurđevačkom području – napomenuo je.

Županiji slijedi jedan veliki investicijski ciklus vrijedan oko 115 milijuna kuna. Radi se o dogradnji Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, Gimnazije Ivana Krančeva u Đurđevcu, izgradnji učeničkog doma u Koprivnici u suradnji s Gradom Koprivnicom, dogradnji osnovnih škola u Rasinji, Drnju, Ferdinandovcu, Podravskim Sesvetama, Svetom Ivanu Žabno, izgradnji osnovne škole s pripadajućom dvoranom u Koprivničkom Ivancu te dogradnji Područne škole u Hlebinama i Fodrovcu s ciljem jednosmjenske nastave. To se planira realizirati u idućih tri do četiri godine.

– Nastavljat ćemo izdvajanja za kulturni i civilni sektor, gospodarstvo, energetsku učinkovitost, zdravstvo. Završili smo projekt dnevnih bolnica, jednodnevnih kirurgija, uređena su dva bolnička krila na odjelu pedijatrije, napravljena je energetska obnova zgrade paviljona i praonice, nabavljen je uređaj magnetne rezonance i pet novih vozila, a ulagalo se i u socijalne djelatnosti – objasnio je župan.

zatvori