Subota, 27. travnja 2024.

Premijer Plenković preporučio online nastavu od 14. prosinca, ali odluka je na osnivačima

Premijer Andrej Plenković jučer je predložio da nastava u svim srednjim školama u fizičkom obliku završi 14. prosinca, no konačna odluka je na osnivačima.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je jučer da će do kraja tjedna sve županije izvijestiti mjerodavno ministarstvo o odluci hoće li prijeći na online nastavu u srednjim školama, istaknuvši da se već u nekoliko županija nastava u srednjim školama i održava online, donosi HINA.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je jučer na sjednici Vlade da će većina županija zatražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se od ponedjeljka 14. prosinca srednje škole prebace na online nastavu.

Fuchs je nakon Vladine sjednice potvrdio da su proteklih dana razgovarali sa svim županima jer su željeli čuti kako župani vide situaciju u svojim županijama te kako situaciju procjenjuju epidemiolozi u županijskim stožerima i ravnatelji škola u županijama.

>>Koren na sastanku sa županima i Plenkovićem: Prijedlog je da se školsko polugodište u fizičkom obliku završi 18. prosinca

Istaknuo je da od početka pandemije koronavirusa o načinu provođenja nastave u školama odlučuju lokalni osnivači što je, smatra, dobar način.

Podsjetio je na tri postojeća modela nastave – model A, odnosno nastavu “licem u lice”, model B po kojemu polovica učenika prati nastavu u školi, a polovica online i u tomu se izmjenjuju sukladno utvrđenom vremenskom slijedu – jedan tjedan u školi, a drugi tjedan online ili nekoliko dana u školi, pa nekoliko dana online, te model C kada se nastava u potpunosti provodi online.

U slučaju da se u svim županijama od 14. prosinca u srednjim školama prijeđe na online nastavu, ocijenio je, prinos svim epidemiološkim mjerama bio bi da bi učenici gotovo 40 dana bili izvan škole. S tim u vezi, vjeruje da će mjerodavno ministarstvo kontaktirati mnogi župani.

U nekim županijama razmišljaju da bi na online nastavu prešli samo posljednja tri dana prije božićnih blagdana, odnosno od 20. do 23. prosinca. Ipak, Fuchs smatra kako bi bilo bolje da, ako se odluče za online nastavu, na C model prijeđu već 14. prosinca.

>>Ravnatelji podržali županov prijedlog da se škole zatvore 18. prosinca, ali odluka je na svakoj ustanovi ovisno o epidemiološkoj situaciji

Podsjetimo, upravo je to bio prijedlog koprivničko-križevačkog župana Darka Korena.

zatvori