Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Ravnatelji podržali županov prijedlog da se škole zatvore 18. prosinca, ali odluka je na svakoj ustanovi ovisno o epidemiološkoj situaciji

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač podržali su prijedlog da nastava u fizičkom obliku završi 18. prosinca, a preostala tri dana da se odrade online putem.

Kako doznajemo iz Službe ureda župana, upravo to je bila tema online sastanka ravnatelja i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, njegovog zamjenika Ratimira Ljubića i Ane Mušlek, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Iz Službe ureda župana poručili su da su ravnatelji škola podržali prijedlog online nastave koji bi se, ako to epidemiološka situacija dozvoli, primjenjivao od 18. prosinca te je usuglašen stav kako će svaka škola pojedinačno sukladno stanju u ustanovi i prema potrebi odrediti model održavanja nastave u suglasnosti sa Županijom.

– Kao osnivači osnovnih i srednjih škola smatramo da još uvijek možemo nastavu održavati u postojećem modelu, no stava smo da bi polugodište s kontaktnom nastavom trebalo završiti 18. prosinca, a preostala tri dana, od 21. do 23. prosinca, nastava bi se održala online putem. Tako bismo sa spajanjem praznika dobili mjesec dana tijekom kojih učenici ne bi polazili školu uživo i mislim da bi to predstavljalo kvalitetan mehanizam kojim bi školski sustav zaštitili od daljnjeg prodora virusa – objasnio je župan.

Dodao je da se zalažu za takozvani “točkasti model” u kojem će u suradnji i suglasnosti s ravnateljima donijeti pojedinačne odluke jer mnogo je specifičnosti i različitih epidemioloških situacija u školskim ustanovama pa je najoptimalnije da se nastava organizira prema okolnostima u svakoj pojedinoj školi.

– Trenutne brojke govore kako je u ukupnom broju učenika, nastavnika i zaposlenika u školama 1,22 posto onih koji su pozitivni ili su zbog koronavirusa u samoizolaciji, no naravno da ima i specifičnih situacija u kojima su neke škole u potpunosti počele s online modelom. Stanje se mijenja iz dana u dan, no važno je da organiziramo nastavu na način koji će omogućiti smanjenje rizika te kako bi zaštitili zdravlje učenike, nastavnika i svih naših sugrađana – objasnio je župan.

Ljubić je dodao da Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u potpunosti podržava ovaj prijedlog.

– Nacionalni Stožer civilne zaštite i Ministarstvo znanosti i obrazovanja su dali jasne preporuke u kojim se odluka o modelu održavanje nastave prepušta osnivačima u suradnji s ravnateljima pa smatramo kako ne treba donositi generalnu odluku već se sukladno preporukama epidemiološke struke i situaciji u svakoj pojedinoj školi, treba odabrati model koji je primjenjiv i koji će garantirati zdravstvenu sigurnost – naglasio je Ljubić.

zatvori