Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koren na sastanku sa županima i Plenkovićem: Prijedlog je da se školsko polugodište u fizičkom obliku završi 18. prosinca

Župan Darko Koren na sastanku s ostalim županima i premijerom Andrejom Plenkovićem predložio je da se školsko polugodište u fizičkom obliku završi 18. prosinca, a da se preostala tri dana nastava održi online.

Župan Koren naglasio je na bi na taj način dobili sa spajanjem praznika mjesec dana tijekom kojih učenici ne bi polazili školu uživo i misli da bi predstavljalo kvalitetan mehanizam kojim bi školski sustav zaštitili od daljnjeg prodora virusa.

Osim toga, na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o zajedničkim naporima u borbi protiv koronavirusa, novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, funkcioniranju škola te uvođenju prekršajnih sankcija za one koji krše epidemiološke mjere.

Premijer je podsjetio kako su na sjednici Vlade u ponedjeljak doneseni zaključci koji se tiču potpore hrvatskom gospodarstvu te će se nastaviti s mjerom očuvanja radnih mjesta kroz naknade poslodavcima, a pripremljen je i novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

– Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, a taj dio se otprilike procjenjuje na 250 milijuna kuna. Težina cijelog paketa iznosi 2,1 milijardu kuna – kazao je premijer Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs županov je prijedlog ocijenio konstruktivnim te važnim doprinosom epidemiološkim mjerama, a osnivačima, u dogovoru s ravnateljima, prepušta odluku o prelasku na online nastavu. Također je kazao kako, bez obzira što se čini da je zatvaranje škola najjeftinija i najlakša mjera, to je dugoročno gledano najskuplja mjera za društvo u cjelini, koja se teško može kompenzirati. Prema trenutnim podacima, po modelu nastave A (u školi) radi 783 škola, odnosno 57,57 posto, po mješovitom modelu B rade 72 škole, odnosno 5,3 posto, dok po modelu C (online) radi 116 škola, odnosno 8,53 posto.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je kako je izgledna brza registracija prvog cjepiva protiv koronavirusa te da će Hrvatska moći cijepiti čitavu svoju populaciju. Prve su na redu najugroženije i najizloženije skupine – zdravstveni djelatnici te korisnici i djelatnici domova za starije osobe.

U drugom dijelu sastanka, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak predstavila je Nacrt Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koja je na javnom savjetovanju do 12. prosinca te je pozvala da se svi uključe s konstruktivnim prijedlozima.

zatvori