Srijeda, 15. svibnja 2024.

Prije pola godine donesena je odluka o isplati 1000 kuna za udomljavanje pasa: ‘Predviđali smo da će više ljudi iskoristiti ovu mogućnost’

Usprkos gospodarskoj krizi i pandemiji, ovaj se projekt nastavlja

Grad Koprivnica početkom listopada prošle godine donio je odluku o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa na svome području. Onima koji su odlučili pomoći napuštenim životinjama isplaćena je novčana pomoć od 1000 kuna.

Tu je mogućnost u posljednjih pola godine iskoristilo osam naših sugrađana, doznali smo od gradskog pročelnika Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislava Golubića koji je dodao kako su u Gradskoj upravi očekivali da će taj broj biti veći.

– Od početka naše odluke imali smo osam udomljenih pasa sa subvencijom od tisuću kuna. Predviđali smo nešto veći odaziv građana za udomljavanje pasa, međutim to se nije dogodilo – rekao je Golubić i dodao da unatoč tome i aktualnoj krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, odluka i dalje ostaje na snazi.

Tomislav Golubić. Snimio Marko Posavec.

– Provedba ovog projekta zasad nije došla u pitanje. U svim razgovorima koje smo imali vezano za proračun rečeno je kako odluka ide dalje. Nadamo se da će se interes građana ipak povećati u narednom periodu, da će više naših sugrađana udomiti napuštene pse. Grad je tu da im pomogne s inicijalnim troškovima za adekvatno držanje psa.

Podsjetimo, čim je Grad Koprivnica prošle godine donio odluku o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa, Udruge koje se bave zaštitom životinja na to su reagirale izrazivši bojazan da će takva odluka zapravo naštetiti psima jer će se udomljavati zbog materijalne koristi, pri čemu se neće voditi računa o njihovoj dobrobiti. No, Gradska je uprava osmislila način kako će to kontrolirati.

– Prema protokolu koji je utvrđen svaka osoba koja izrazi želju da bi udomila psa iz Ottove kućice i za to dobije subvenciju mora se javiti u Grad Koprivnicu prije nego što životinju udomi. Komunalno redarstvo je onda dužno izaći na teren i utvrditi prema zakonskoj regulativi zadovoljava li smještaj sve propise koji su trenutno na snazi. Ukoliko zadovoljava, komunalno redarstvo radi bilješku koja je uvjet za sklapanje ugovora za subvenciju za udomljavanje životinja – podsjetio je Golubić.

Dodajmo i da nakon sklapanja ugovora Grad Koprivnica ima pravo na nenajavljeni monitoring udomljenog psa naredne tri godine. Ako se u te tri godine utvrdi da se psi ne drže na ispravan način, Grad ima pravo tražiti povrat 1000 kuna. Tu su i prekršajne odredbe koje komunalno redarstvo ima pravo naplatiti u iznosu između 300 i 2000 kuna.

– Hoćemo da se ti psi udome u domove gdje će imati skrb i brigu kakvu zaslužuju – zaključio je pročelnik Golubić.

zatvori