Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnički prijatelji životinja: Subvencije udomljavanja pasa su vatrogasna mjera, nebriga se ne rješava novcem

Nakon što je koprivnička Gradska uprava jučer pojasnila na koji će se način provoditi subvencioniranje udomljavanja pasa iz Ottove kućice, reagirali su koprivnički aktivisti koji se bave zaštitom životinja.

Predstavnici Građanske inicijative “Glas za njuškica spas”, Udruge “Šinterice dobra srca”, “Južnoeuropska pomoć životinjama” i inicijative “Unikatni mačori” okupili su se danas ispred zgrade Gradske uprave kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom o isplati 1000 kuna za udomljenog psa iz Ottove kućice.

Predstavnici koprivničkih udruga koje brinu o zaštiti i spašavanju napuštenih životinja uvjereni su da odluci Zrinskog trga nedostaje sveobuhvatno rješenje problema, ističe Zoran Paša iz Građanske inicijative “Glas za njuškica spas”:

– Nisam siguran da je ova mjera u osnovi dobra već je samo vatrogasne prirode jer će građani udomiti 30 pasa ili možda i sve iz azila, ali time nismo ništa napravili. Rješavamo samo posljedice problema, a ne njegove uzroke pa ćemo i dalje imati ovaj problem.

Siniša Ilić iz “Unikatnih mačora” istaknuo je da će se odluka zloupotrebljavati udomljavanjem životinja isključivo zbog materijalne koristi, a teško će biti i provjeravati zašto i kako su udomljeni psi uginuli.

Članovi udruga i inicijativa koje su danas izrazile svoje nezadovoljstvo ističu da godinama pokušavaju pomoći psima i mačkama lutalicama, da svjesno žrtvuju svoje vrijeme i vlastiti novac kako bi pomogli napuštenim životinjama. Ljuti ih stoga što nisu bili uključeni u savjetovanja i konzultacije prije donošenja gradskih odluka te što se odluka odnosi samo na zbrinjavanje pasa, a ne i mačaka.

Podsjetili su i na to da su prije godinu dana poslali gradonačelniku i Gradskom vijeću prijedloge kako poboljšati situaciju s rastućim problemom napuštenih pasa i mačaka. Njihovi prijedlozi bili su, kažu, osnaženi s više od 2000 potpisa građana, ali nisu bili usvojeni, napominje Maja Gašparić iz koprivničkog ogranka Udruge Južnoeuropska pomoć životinjama.

– Nas jedino interesira koji je razlog zašto se to nije provelo. U roku od godinu dana kada smo mi uputili prijedloge, da su se oni provodili, smanjili bi broj lutajućih životinja na cestama i šumama u okolici grada. Prema njima, jedini način smanjenja lutalica su sterilizacije životinja, a ne nikakve nagrade ljudima koji će udomljavati pse za 1000 kuna.

Nezadovoljni aktivisti na kraju su upozorili da je situacija alarmantna, ali razlog tome je i činjenica da mnogi građani s ovim problemom nisu upoznati i senzibilizirani. Naglašavaju da se nečiji nemar i nebriga za kućne ljubimce nikako ne može rješavati novčanim subvencijama.

Prijatelji životinja: Ovako je udomiteljima jedini motiv novac

Odluku o subvencioniranju udomljavanja pasa iz Ottove kućice kritizirali su i “Prijatelji životinja” otvorenim pismom upućenim Gradskoj upravi:

“Novčano nagrađivanje udomitelja te na taj način poticanje udomljavanja pasa iz skloništa pokazalo se u nekim slučajevima iznimno lošim, kako za udomljene životinje tako i za gradove i općine koje su primijenile takvu mjeru. Pokazalo se da je udomiteljima jedini motiv za udomljavanje životinja bio novac te da se nisu adekvatno brinuli o psima. Primjerice, Grad Otok pokušao je na taj način potaknuti udomljavanje, bez dodatnih kontrola, te nakon manje od godinu dana gotovo svi psi pronađeni su kako lutaju gradom i okolnim mjestima, a neki su se i dodatno razmnožili te je Grad Otok na kraju morao platiti i zbrinjavanje štenaca u sklonište”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik “Prijatelja životinja” Luka Oman.

“Prijatelji životinja” Gradu Koprivnici predlažu da povuče ovu odluku i da sredstva uloži u daljnje napore za sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka.

zatvori