Subota, 27. travnja 2024.

Grad daje 1000 kuna za udomljavanje psa iz Ottove kućice, evo kako namjerava spriječiti zlouporabe ove mjere

Grad Koprivnica ranije ovog mjeseca donio je odluku o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa na svome području. Odlukom, koja je podigla dosta prašine, određena je isplata 1000 kuna naknade fizičkoj osobi koja udomi psa iz Ottove kućice, s tim da jedna osoba može udomiti najviše tri psa godišnje.

Udruge koje se bave zaštitom životinja na to su reagirale izrazivši bojazan da će takva odluka zapravo naštetiti psima jer će se udomljavati zbog materijalne koristi, pri čemu se neće voditi računa o njihovoj dobrobiti.

Šinterice dobra srca na svojoj su Facebook stranici poručile: “Jedini tko će u ovoj priči nastradati su psi kojih će biti na cesti više nego ikad, svezanih za drvo u šumi, pretučenih, izbačenih, ubijenih, izrezanih, svezanih za lanac sa jednom hrđavom zdijelom punom kišnice kraj njega, a hrana jednom tjedno. Sve su to prizori koje volonteri gledaju svakodnevno, a ovime će se teret tek srušiti na naša leđa koja su i ovako zatrpana tuđim nemarom.”

Zbog toga su Šinterice i još tri inicijative i udruge – Glas za njuškica spas, Sudeuropaische Tierhilfe i Unikatni mačori sazvali konferenciju za medije za sutra ispred Gradske vijećnice. No, Gradska uprava novinare je zbog velikog interesa javnosti za navedenu odluku pozvala danas kako bi pojasnila na koji će se način kontrolirati udomitelji pasa.

Snimila Silvija Škoda.

Grad Koprivnica u zadnjih godinu i pol pokušava riješiti problem napuštenih pasa i mačaka, a ova se odluka nadovezuje na onu o subvencioniranom mikročipiranju, napomenula je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž. – Ovom odlukom želimo pomoći udomljavanju pasa iz skloništa Ottova kućica. Subvencija bi trebala olakšati građanima držanje udomljenog psa. Pas se mora držati u prikladnim uvjetima sukladno zakonima Republike Hrvatske i ukoliko su ti uvjeti ispoštovani, subvencija se vlasnicima može isplatiti.

– Smatramo da je ovo način da se u javnosti opet malo “zarola” priča o potrebi i važnosti udomljavanja pasa te pravilnom držanju životinja i kućnih ljubimaca te da se ponovno skrene pozornost svim građanima da svoje kućne ljubimce moraju mikročipirati kako bi oni, u slučaju bijega, mogli biti vraćeni svojim vlasnicima – zaključila je dogradonačelnica Ostriž te napomenula da će uvjete držanja pasa na terenu kontrolirati gradski komunalni redari.

Nenajavljene kontrole i prekršajne odredbe

Detalje procedure kojom će se kontrolirati udomljavanje novinarima je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić:

– Učimo na tuđim greškama. Vidjeli smo priloge na televiziji, vidjeli smo iskustva drugih općina i gradova te smo zato razradili proceduru kojom bismo htjeli anulirati sve moguće zlouporabe te odluke – kazao je Golubić i pojasnio:

– Nakon što osoba udomi psa, potpisuje ugovor s Ottovom kućicom i upućuje se na mogućnost isplate subvencije. Nakon toga dolazi k nama i izražava namjeru sklapanja ugovora za dodjelom subvencije. Komunalno redarstvo izlazi na teren te ispunjava očevidnik u kojem će biti utvrđeno odgovaraju li uvjeti Zakonu o zaštiti životinja i Odluci o držanju kućnih ljubimaca na području grada Koprivnice koju je donijelo Gradsko vijeće.

– Ako komunalni redar utvrdi da su uvjeti za držanje životinje ispravni, stvoreni su preduvjeti za sklapanje ugovora o subvenciji. Udomitelj dobiva pravo na 1000 kuna subvencije, međutim njegova je ugovorna obveza da mi imamo pravo monitoringa tog psa naredne tri godine. Ako se u te tri godine utvrdi da se psi ne drže na ispravan način, mi imamo pravo tražiti povrat tih 1000 kuna. Tu su i prekršajne odredbe koje komunalno redarstvo ima pravo naplatiti u iznosu između 300 i 2000 kuna. Dakle, mi tri godine pratimo udomljenje tog psa; to neće biti najavljeni monitoring ni uz prethodnu najavu. Hoćemo da se ti psi udome u domove gdje će imati skrb i brigu kakvu zaslužuju.

U slučaju da pas unutar te tri godine ugine, udomitelj će morati imati potvrdu Veterinarske stanice da pas nije uginuo nasilnom smrću ili zbog nemara. U svakom drugom slučaju udomitelj je obvezan vratiti 1000 kuna, istaknuo je Golubić.

Jedan pas u azilu Grad košta 1250 kuna s PDV-om mjesečno, pojasnio je Golubić. – Prije izmjene Zakona o zaštiti životinja, Grad Koprivnica je godišnje za troškove azila u proračunu osiguravao 300 do 350 tisuća kuna godišnje. Ove smo godine rebalansom taj iznos digli za 100 tisuća kuna, a do kraja godine vjerojatno će doći do 650 ili 700 tisuća kuna. Procjena za sljedeću godinu, ako nešto ne poduzmemo, je oko milijun i 200 tisuća kuna – kazao je Golubić i podsjetio na to da su svi psi koji se udomljavaju iz Ottove kućice sterilizirani, kastrirani, mikročipirani i veterinarski zbrinuti u potpunosti.

U konačnici, u Gradu se nadaju da će ove mjere potaknuti i udomljavanje i mikročipiranje pasa.

Pripremili Silvija Škoda i Marko Posavec.

zatvori