Petak, 26. travnja 2024.

KONAČNO Usluga rane intervencije bit će pružena u Centru Podravsko sunce, ravnateljica Popović: Ovo nam je bio cilj posljednjih pet godina

Djeci s teškoćama u razvoju s područja Grada Koprivnice napokon će biti pružena usluga rane intervencije. Vijest je to koju su roditelji djece s teškoćama dugo čekali, a u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce s radošću podijelili s medijima.

Rana intervencija jedna je od najvažnijih socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju kao i za njihove obitelji ili skrbnike. Njome se pruža stručna, savjetodavna i poticajna pomoć djeci od samog rođenja pa do sedme godine života. Cilj je da uz pomoć stručnjaka djeca sudjeluju u aktivnostima koje će osnažiti njihov razvoj.

Uslugu će pružati tim stručnjaka Podravskog sunca, a financirat će ju Grad Koprivnica. Naime, iz gradskog proračuna za tu je namjenu osigurano 200 tisuća kuna. Tim će novcem biti plaćene dvije stručne rehabilitatorice koje za pružanje usluge rane intervencije imaju završene sve potrebne edukacije.

Mišel Jakšić. Snimila Sonja Barčanec.

– Nešto što se stalno provlači kao nit kroz svakodnevno funkcioniranje Gradske uprave je da smo izuzetno ponosni na sva ostvarenja koja naš centar Podravsko sunce ostvaruje, a na tome veliko hvala ravnateljici Popović i svim njezinim suradnicama i suradnicima. Usluga rane intervencije je isto tako proizašla iz svakodnevnog rada ravnateljice i njezinih suradnika i drago mi je da možemo reći da su sve one pretpripremne, pripremne i birokratske radnje došle do svoga kraja – rekao je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Mišel Jakšić.

Radmila Popović. Snimila Sonja Barčanec.

– Do sada su roditelji pomoć morali tražiti izvan našeg centra i grada, a sada imamo sreću da ćemo je moći pružati tu kod nas. Riječ je o najznačajnijoj usluzi za djecu jer ako se s njima krene raditi na vrijeme mogu se smanjiti teškoće u razvoju. Ovo je bio jedan od naših najvažnijih ciljeva u posljednjih pet godina i sretni smo što smo ga ostvarili – rekla je ravnateljica Podravskog sunca Radmila Popović dodavši kako se u centru trenutno oprema snoezelen soba te priprema teren za novo igralište. – Sredstva smo osigurali, imamo ih dovoljno, a igralište će biti opremljeno uskoro – najavila je ravnateljica.

Dunja Vargović i Anja Holeček. Snimila Sonja Barčanec.

Usluga rane intervencije najčešće će se provoditi u domu djeteta s teškoćama u razvoju jer na taj način i dijete i roditelji osjećaju potrebnu sigurnost, objasnila je edukacijska rehabilitatorica Dunja Vargović, koja će uz Anju Holeček provoditi spomenutu uslugu. – Velik je naglasak stavljen na obitelj jer tako dijete dobiva podršku koja mu je potrebna, a samim time teškoće se mogu jako smanjiti – rekla je Dunja Vargović.

Koncert ‘Tamburom do srca’ u četvrtak u Domoljubu

Ovom prilikom najavljen je i humanitarni koncert koji će se održati ovog četvrtka, 13. veljače s početkom u 19 sati u koprivničkom Domoljubu. Koncert “Tamburom do srca” organizira Udruga edukacijskih rehabilitatora s ciljem prikupljanja sredstava za ranu intervenciju. – Konkretnije, prikupljat ćemo sredstva za osobni automobil tako da se rana intervencija može provoditi patronažno kako bi ona u velikom dijelu i trebala biti provođena – zaključila je ravnateljica Popović.

Snimila Sonja Barčanec.
zatvori