Četvrtak, 25. travnja 2024.

U Podravskom suncu oprema se posebna senzorna soba koja će djeci s teškoćama u razvoju služiti za smirivanje napetosti

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce oprema se posebna senzorna snoezelen soba. Djeci s teškoćama u razvoju služit će za opuštanje, smanjivanje napetosti i nemira, ali i stimuliranje reakcije na osjetilne podražaje.

– To je jedna vrsta senzorne sobe, naziva se snoezelen soba. Možda je prijevod malo težak jer riječ dolazi od nizozemske koja znači “njuškati, istraživati”. Soba je zamišljena kao sigurno okruženje u kojemu se djeca s teškoćama mogu opustiti, ali isto tako gdje mogu smanjiti svoj nemir i napetost i istraživati svoju okolinu. U njoj se potiču osjetilni podražaji, potiče se komunikacija, socijalna interakcija… Zapravo kroz jedan opuštajući način djeca u toj sobi mogu puno naučiti – rekla je Dravi.info ravnateljica Podravskog sunca Radmila Popović.

Za snoezelen sobu Podravsko sunce dobilo je 100 tisuća kuna od Ministarstva poljoprivrede. S tim će novcem opremiti sobu pomagalima i predmetima različitih tekstura te setovima za taktilnu, vizualnu i audio stimulaciju koji će u konačnici imati terapeutski učinak. Naime, terapija u takvoj vrsti sobe značajno doprinosi smanjenju nepoželjnih i povećanju poželjnih ponašanja kod osoba s teškoćama u razvoju.

Radmila Popović. Snimio Marko Posavec.

Dodajmo da u Podravskom suncu već desetak godina postoji i soba za poticanje senzorne integracije, koja ima malo drugačiju ulogu od već spomenute snoezelen sobe koja se upravo oprema.

– Djeca s teškoćama često imaju poteškoće senzorne integracije. U toj se sobi stoga radi procjena, a potom i sama senzorna integracija. Naime, osjete iz okoline koje svi mi primamo neke osobe imaju problem integrirati ih. Riječ je o velikom broju podražaja koje mi uspijevamo ignorirati npr. pozadinsku buku, no djeca s teškoćama to ne mogu i neki su im osjetilni podražaji prejaki, a neki preslabi. U sobi koju već imamo opremljenu pedagog radi upravo na tome, da se integriraju ti senzorni osjeti – objasnila je ravnateljica Popović.

Dakle, za razliku od sobe za poticanje senzorne integracije, čija je glavna uloga osigurati dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirati senzorne podražaje, snoezelen soba je izvorno zamišljena kao sigurno okruženje i mjesto opuštanja za osobe s teškoćama u razvoju.

zatvori