Subota, 27. travnja 2024.

NOVOSTI U KULTURI Muzej dobio POS terminal, knjižnica čeka dizalo, kino će imati još bolji zvuk…

Ravnatelji gradskih kulturnih ustanova sastali su se danas kako bi prezentirali rezultate rada u protekloj godini koji su i za Pučko otvoreno učilište i za Knjižnicu i čitaonicu ‘Fran Galović’ i Muzej grada Koprivnice bili jako dobri. Najavili su i planove za ovu godinu.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek između ostalog je podsjetila na veliku rekonstrukciju dvorane Domoljub koja je otvorena u listopadu, a do kraja prosinca posjetilo ju je više od 9000 posjetitelja što je svojevrstan rekord. Dodala je da i u ovoj godini nastavljaju s programima glazbeno-scenske djelatnosti pa će tako biti kazališnih predstava za odrasle i djecu, zatim koncerata jazz i klasične glazbe, a posebno je istaknula višestrukog dobitnika Porina Zvjezdana Ružića.

Što se tiče Kina Velebit, Holek kaže da je ono prošle godine oborilo sve rekorde u broju posjetitelja, nabavljeni su novi procesor zvuka i novo platno, a u ovoj godini zamijenit će pojačalo i zvučnike.

– Kvalitetu programa prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar te nam je za ovu godinu 100 posto povećan iznos za sufinanciranje programa neameričkog filma i posebnih filmskih revija – rekla je Holek.

Dodala je da je u području obrazovanja odraslih verificirano 10 novih programa, počele su radionice za odgojitelje i učitelje, a ove godine imat će i tri europska projekta u provedbi.

I iza knjižnice je jedna uspješna godina. Ravnatelj Karlo Galinec rekao je da je samo u prošloj godini provedeno 376 različitih programa, korisnici su usluge knjižnice koristili više od 102.000 puta, a i više je članova. Dodao je da su brojni programi oborili rekorde, uvedene su knjigokantice, razvijena je mobilna aplikacija.

– Od projekata u idućoj godini najzanimljiviji je projekt lifta. Natječaj je raspisan, Grad Koprivnica prijavio je projekt, čekamo rezultate. Nadamo se da će biti odobren te da će knjižnica nakon tolikih godina uspona po stepenicama za sve korisnike imati lakši pristup – objasnio je ravnatelj.

Galinec je najavio i radove u Kampusu te prenamjenu prostora čitaonice.

U Muzej grada Koprivnice stigao je POS terminal za bezgotovinsko plaćanje. Izvor: Muzej grada Koprivnice.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin istaknuo je da su lani postigli jako dobre brojke što se tiče posjetitelja. Istaknuo je da je održano 30-ak izložbi.

– Možda je Arbor mundi nešto što je pokazatelj na koji način muzejske ustanove trebaju raditi, a to je da isprepletu različite zbirke i povezuju stručnjake i interdisciplinarnost u jednu posebnu i drugačiju izložbu koja nije likovna izložba.

Jedan od najvažnijih ovogodišnjih planova im je odgajanje publike.

– Okrenut ćemo se programu koji smo započeli s prošlom godinom, a to je Muzej u školi, dakle stvaranje nove publike i kultiviranje naših najmlađih je nešto što ćemo graditi, pokazati da muzej i galerije nisu mjesta onih drugih ili neke klijentelističke ekipe, nego da su naša vrata otvorena svima. Kvalitetu ćemo i nadalje stavljati ispred kvantitete – zaključio je Čimin.

Dodajmo da muzej ima još jednu novost: stigao je POS terminal, zaposlenici su naučili rukovati uređajem, a posjetitelji konačno mogu bezgotovinski plaćati robu i usluge.

zatvori