Petak, 19. travnja 2024.

Karlo Galinec: Nova zgrada knjižnice izglednija tek u idućem mandatu, fokus na novim tehnologijama

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović pripremaju se novi programi, u planu je nabava nove opreme, a razmišlja se i o prenamjeni prostora.

Rekao je to Dravi.info ravnatelj Karlo Galinec iza kojega je šest mjeseci na ovoj rukovodećoj poziciji.

U njegovom četverogodišnjem planu velik je naglasak na novim tehnologijama kojima je cilj poboljšati komunikaciju i interakciju s članovima knjižnice. Tako je u prosincu prošle godine javnosti predstavljena mobilna aplikacija koja je u prvih tjedan dana imala 200 preuzimanja.

Opremanje maker spacea i prenamjena čitaonice

– Naglasak je i dalje na novim tehnologijama. Ove godine dobili smo sredstva od Ministarstva kulture za daljnji razvoj. Dobili smo i sredstva za takozvani maker space – opremanje samog prostora novom opremom i računalima. Iduće godine ćemo tako prenamijeniti prostor čitaonice koju ćemo preseliti. Za taj projekt dobili smo 165 tisuća kuna – rekao je Galinec.

Kada je riječ o preseljenjima, ravnatelj je na početku svog mandata najavio i moguću reorganizaciju prostora. Ističe da se i dalje vode razgovori, a njihov osnivač, Grad Koprivnica, aktivno je uključen u traženje alternativne lokacije i to barem za jedan odjel.

Nova zgrada izglednija tek u idućem mandatu

– Vjerujemo da će se u dogledno vrijeme pronaći prostor koji će poslužiti barem dok se ne počne graditi nova knjižnica. Što se tiče europskih fondova, imamo malih problema jer Europska unija ne raspisuje investicijske projekte za kulturu. Na taj način možemo odraditi samo nekakve obnove. Vjerujem da će nova zgrada ići u dogledno vrijeme. Realnije bi bilo očekivati nakon prvog mandata, vidjet ćemo naravno tko će biti ravnatelj, jer znamo koji su trenutno prioriteti u gradu, od škola, glavnog trga i slično – smatra ravnatelj.

Kao što je i najavio, u rujnu je počela analiza programa u knjižnici kako bi se vidjelo koji su zanimljivi publici. Istaknuo je da knjižnica od 2015. godine bilježi pad članstva.

Zahtjevna godina s novim programima

– Nasreću, 2019. je prva godina nakon 2015. da smo u rastu s brojem članova. Uspjeli smo neke stvari promijeniti. Što se tiče samih programa, radili smo plan za narednu godinu. Većina socijalno inkluzivnih programa je ostala, neke smo zamislili na malo drugačiji način, dodali smo i neke nove, tako da je na kraju ispalo da nismo ništa ukinuli, nego smo samo smo još neke dodali. Pred nama je vrlo zahtjevna godina s obzirom na to da ništa nismo smanjili, već naprotiv, povećali – objasnio je Galinec.

Dodajmo i da je Galinec na mjestu ravnatelja šest mjeseci. Kako kaže, zadovoljan je odnosom s kolegama i radnom atmosferom, ali i samim poslom za koji kaže da je diverzificiran pri čemu se radi više stvari odjednom i to je ono što ga zadovoljava. Dodaje da ima i puno nepredvidljivih stvari, raznoraznih problema, ali na njih gleda kao na izazove.

zatvori