Snimila Ivona Rož.
Prošla godina bila je iznimno uspješna za koprivničko Kino Velebit. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek istaknula je da je godina bila rekordna i to zbog nekoliko stvari: oborili su rekord u godišnjem broju gledatelja i u broju gledatelja unutar jednog mjeseca.

– Ukupno smo imali 39.269 gledatelja što je gotovo 4000 više nego u prethodnoj godini. Studeni u 2019. godini imao je 5573 gledatelja, a dotad je mjesečni rekord držao studeni 2018. s 4954 gledatelja – rekla je Holek.

Dodala je da posjećenost kina iz godine u godinu raste, a ove godine bilježe i najveći porast što se tiče prihoda unutar godinu dana.

Najgledaniji animirani filmovi

Kada je riječ o najgledanijim naslovima prošle godine, prva tri mjesta drže animirani filmovi i to “Snježno kraljevstvo 2” s 3395 gledatelja, zatim “Kralj lavova” i “Kako izdresirati zmaja”. Nakon njih dolaze igrane filmovi i to redom “Osvetnici”, “Ratovi zvijezda”, “Last Christmas”, “Joker” i “Spiderman”.

Maja Holek
Maja Holek. Snimio Marko Posavec.

– Najviše na što smo ponosni u prošloj godini je to da smo imali ukupno 24 posebna programa koje je posjetilo više od 6000 ljudi – istaknula je ravnateljica.

Uz blockbustere ponešto i za filmske šmekere

Holek napominje da je tu riječ o reviji neameričkog i europskog filma, reviji hrvatskog filma i Noći hrvatskog filma. Zatim su se prikazivali filmovi sa Zagreb film festivala, revija filmova Charlieja Chaplina i Jacquesa Tatija uz koju su u suradnji s udrugom Dobar film uveli i uvodnu riječ prije same projekcije. Održane su i tri senzorne projekcije u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

– Pokušavamo prikazivati i blockbustere, ali uvijek se može naći nešto i za filmske šmekere na našem repertoaru. Ove godine pokušavamo pripremiti reviju filmova Xaviera Dolana. Imamo i ideju o filmskim prvijencima danas poznatih autora te horor filmove iz 80-ih godina. Nadamo se da će i ova godina biti vrlo zanimljiva – zaključila je Holek.