Subota, 27. travnja 2024.

KINO VELEBIT OBARA REKORDE Maja Holek: Kino je posjetilo gotovo 40.000 gledatelja

Što se najviše gledalo?

Prošla godina bila je iznimno uspješna za koprivničko Kino Velebit. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek istaknula je da je godina bila rekordna i to zbog nekoliko stvari: oborili su rekord u godišnjem broju gledatelja i u broju gledatelja unutar jednog mjeseca.

– Ukupno smo imali 39.269 gledatelja što je gotovo 4000 više nego u prethodnoj godini. Studeni u 2019. godini imao je 5573 gledatelja, a dotad je mjesečni rekord držao studeni 2018. s 4954 gledatelja – rekla je Holek.

Dodala je da posjećenost kina iz godine u godinu raste, a ove godine bilježe i najveći porast što se tiče prihoda unutar godinu dana.

Najgledaniji animirani filmovi

Kada je riječ o najgledanijim naslovima prošle godine, prva tri mjesta drže animirani filmovi i to “Snježno kraljevstvo 2” s 3395 gledatelja, zatim “Kralj lavova” i “Kako izdresirati zmaja”. Nakon njih dolaze igrane filmovi i to redom “Osvetnici”, “Ratovi zvijezda”, “Last Christmas”, “Joker” i “Spiderman”.

Maja Holek
Maja Holek. Snimio Marko Posavec.

– Najviše na što smo ponosni u prošloj godini je to da smo imali ukupno 24 posebna programa koje je posjetilo više od 6000 ljudi – istaknula je ravnateljica.

Uz blockbustere ponešto i za filmske šmekere

Holek napominje da je tu riječ o reviji neameričkog i europskog filma, reviji hrvatskog filma i Noći hrvatskog filma. Zatim su se prikazivali filmovi sa Zagreb film festivala, revija filmova Charlieja Chaplina i Jacquesa Tatija uz koju su u suradnji s udrugom Dobar film uveli i uvodnu riječ prije same projekcije. Održane su i tri senzorne projekcije u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

– Pokušavamo prikazivati i blockbustere, ali uvijek se može naći nešto i za filmske šmekere na našem repertoaru. Ove godine pokušavamo pripremiti reviju filmova Xaviera Dolana. Imamo i ideju o filmskim prvijencima danas poznatih autora te horor filmove iz 80-ih godina. Nadamo se da će i ova godina biti vrlo zanimljiva – zaključila je Holek.

zatvori