Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO: PRIJEM ZA DARIVATELJE Podravci i Prigorci sedmu godinu zaredom dali najviše krvi u zemlji

Dobrovoljne darivatelje krvi danas je na svečanom prijemu u Domu za starije i nemoćne osobe na koprivničkom Lenišću ugostio župan Darko Koren sa suradnicima. Tradicionalni domjenak za sve jubilarne darivatelje krvi u petak je organizirao i gradonačelnik Mišel Jakšić. Županijski i gradski čelnici na taj su im način, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, željeli zahvaliti na humanosti i plemenitosti.

Priznanja za jubilarni broj darivanja krvi dobilo je više od stotinu darivateljica i darivatelja. Njih 15 od ove su godine novi članovi Kluba 100, odnosno obitelji zlatnih dobrovoljnih davatelja krvi koji su ju dali 100 i više puta.

Koprivnički darivatelji ponovo su u samom vrhu po broj darovanih doza ove dragocjene tekućine, a Koprivničko-križevačka županija prva je u Hrvatskoj po broju darovanih doza, rekla nam je ravnateljica koprivničkog, a ujedno i županijskog Crvenog križa Adela Sočev.

Adela Sočev. Foto: Sonja Barčanec.

– Koprivničko-križevačka županija je uvjerljivo, već sedmu godinu zaredom na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju davanja na sto stanovnika. Naš prosjek za 2018. godinu je 6,99 davanja, a sveukupno smo u tri gradska društva prikupili više od 8 tisuća doza dragocjene tekućine. I u prvih 10 mjeseci ove godine već imamo više od 6 tisuća doza darovane krvi tako da vjerujemo da ćemo nastaviti s ovim trendom i da ćemo zadržati ove brojke.

Naši sugrađani imaju poseban osjećaj za humanost, dodala je ravnateljica Sočev, a jedan od njih je i Koprivničanac Božo FlisOn se sam uvjerio u to kako darovana krv može spasiti život, u njegovom slučaju – njegov vlastiti.

Božo Flis. Foto: Sonja Barčanec.

– Bio sam u situaciji da dobijem krv, i to ne samo tuđu već i vlastitu. Naime, prije 12 godina sam imao prometnu nesreću, a tri dana prije nesreće darovao sam krv. Potrefilo se da je liječnica to znala pa su mi vratili moju krv natrag. Imao sam autotransfuziju – priča nam Božo Flis čiju priču možete pročitati ovdje.

Ove se godine upisao u Klub zlatnih darivatelja krvi pa smo ga upitali što ga motivira da svaki mjesec odlazi na akcije i daruje dragocjenu tekućinu.

– Znam da moja krv nekome može spasiti život. Ako idem na separator gdje se izdvajaju trombociti, pomoći ću u nekome liječenju leukemije. Veći motiv od toga ne morate imati.

Dodajmo da dobrovoljni darivatelji krvi za svoju plemenitost od Grada dobivaju medalju Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačka županija dodjeljuje im srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina, a županijsko Društvo Crvenog križa za uspomenu im daruje narukvicu.

Naši darivatelji primaju i najviše državno priznanje – red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Četrnaest darivatelja s područja naše županije to će odličje dobiti sutra na prijemu kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

zatvori