Srijeda, 15. svibnja 2024.

SASTANAK S PREMIJEROM Župan Koren: Za brzu cestu do Koprivnice dobili smo jasnu i nedvosmislenu podršku

Bolje je da brza cesta stigne u kratkom roku s dvije trake do Koprivnice nego da s četiri trake stigne do pola puta, istaknuo je župan

Osim Podravke, župan Darko Koren je prošlotjedni dolazak premijera Plenkovića iskoristio kako bi ga, premda ih već zna, upozorio i na ostale važne teme. Jedna od njih je naravno brza cestovna poveznica Koprivnice s Križevcima.

Bude li sve onako kako su upravo u Koprivnici najavili čelnici Hrvatskih cesta predvođeni Josipom Škorićem, do kraja godine očekuje se dobivanje građevinske dozvole za dionicu od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Gradnja te dvotračne prometnice trebala bi početi iduće godine u svibnju ili lipnju. Paralelno s tim priprema se i projekt nastavka ceste prema Koprivnici.

– Mi smo predsjednika Vlade ponovno upozorili na činjenicu da je izgradnja brze ceste, odnosno nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici naš najznačajniji kapitalni projekt. Mi ga uvijek zovemo “projektom svih projekata” ove županije i čak i šire regije – kazao je župan Darko Koren novinarima jutros u Županijskoj upravi te nastavio:

– Svi žele da prometnica bude u punom profilu, da bude odmah sutra, da bude besplatna. No, procjena je struke s kojom smo se mi na kraju složili da se počne s faznom gradnjom dvotračne prometnice sa ciljem da se što prije dođe do Koprivnice. Puno je važnije da se s dvije trake dođe brzo do Koprivnice nego da se s četiri trake dođe do pola udaljenosti, jer je to garancija povezivosti ovog industrijskog dijela i naše županije i Hrvatske na kraju krajeva. To je bitno i u prometnom i u sigurnosnom i u gospodarskom smislu jer se time zaobilaze sva naseljena mjesta – Križevci, Majurec, Carevdar, Lepavina, Sokolovac, sva naselja na trasi postojeće prometnice.

– Tako bi sam centar županije bio brzo spojen sa sjedištem države – obrazložio je Koren. – Prihvatili smo taj koncept, nismo baš puno ni mogli birati, i ako bi to tako bilo mislim da bismo mogli biti zadovoljni. Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku i podršku predsjednika Vlade koji za taj projekt apsolutno zna, upoznat je s njim, podržava ga i on osobno i Vlada Republike Hrvatske. To je ono što smo htjeli čuti od njega.

Premijer Andrej Plenković s troje ministara prošlog tjedna na sastanku u Županiji. Snimio Marko Posavec.
‘Treba nam ministar, ali nam treba i premijer’

Podravsko-prigorski župan premijera je podsjetio i na važnost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Pri kraju je priprema projektne dokumentacije koju su konzultanti iz Jaspersa ocijenili prolaznima. Krajem godine ministar bi trebao objaviti poziv i natječaj pa je župan zatražio podršku premijera:

– Tu smo apsolutno tražili jednu snažnu podršku premijera i to sam baš naglasio na njegovu konstataciju da nam za to treba ministar Ćorić. Ja sam rekao pred prisutnim kolegama da nam treba i ministar Ćorić, ali nam treba i premijer Plenković. To je sektor gdje je apsolutno najmanje sredstava iz fondova Europske unije iskorišteno, a raspoloživa su. Prosto je bogohulno ne iskoristiti ih.

Iz Ministarstva zaštite okoliša već su se jučer javili u Županiju, izvijestio je župan Koren te upozorio i na veliki projekt geotermalnih izvora u Lunjkovcu. Premda Županija nije nositelj ovih aktivnosti, obveza je Županijske uprave pomoći da se projekt realizira.

– Vjerujem da ćemo uspjeti i tu malo dinamizirati sve te aktivnosti. Hrvatska je puna potencijala i to manje-više neiskorištenih. Da bi se oni iskoristili, puno ovisi o nama samima. Administracija, ili u slengu rečeno birokracija, uvijek je najveći neprijatelj toga. Ima je svagdje, nismo mi izuzetak u tome, u svim razvijenim državama postoji birokracija i postoje načini da se ona na neki način savlada. Tako se moramo i ovdje postaviti i pomoći ljudima da, za korist svih nas skupa, budu uspješni u prevladavanju tih prepreka. Ovakvi susreti s vrhom vlasti u jednoj državi mislim da mogu to dinamizirati i da mogu to poboljšati – kazao je župan.

Predstavnici naše županije informirali su premijera i o ulaganjima u školstvo i zdravstvo, ali i da smo spremni na spajanje Ureda državne uprave s uredima Županijske uprave. Cijeli bi posao trebalo završiti do kraja ove godine jer će od iduće uredi biti objedinjeni. A na tu temu već će sutra biti nastavljeni razgovori i to s ministrom uprave Ivanom Malenicom koji dolazi u sjedište Županijske uprave.

Sve u svemu, župan Koren je zadovoljan, a kako je danas spomenuo i suglasje s gradonačelnikom Koprivnice oko Podravke, čujmo i kako je posjet premijera Plenkovića ocijenio spomenuti Mišel Jakšić:

– Sam sastanak je prošao u konstruktivnom tonu i ono što moram naglasiti je da nam je drago s aspekta Grada Koprivnice da i u Vladi prate naše i europske projekte i projekte koje planiramo raditi sami. Krajnji dojam na nivou razgovora i nekog dogovora, na prvu, je pozitivan. E sad, mi ćemo i dalje biti dosadni, mi ćemo i dalje pitati, mi ćemo i dalje tražiti i odgovore i projekte i inzistirati da se ono o čemu smo razgovarali u vremenu koje je pred nama, u sinergiji s Vladom Republike Hrvatske, ostvari. Koprivnica je to zaslužila.

zatvori