Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Župan Koren: Grad Koprivnica i Županija imaju zajednički stav o Podravki i mislim da će ga premijer uvažiti

Prošlotjedni sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem u Koprivnici najvjerojatnije je bilo najbolje iskorištenih pola sata. Rekao je to danas podravsko-prigorski župan Darko Koren koji je pred novinarima okupljenima u Nemčićevoj ocijenio dolazak hrvatskog premijera u sjedište Koprivničko-križevačke županije.

– Ja sam jako zadovoljan njegovim boravkom, posebno kad to uzmemo u kontekstu vremena koliko je on trajao. Mislim da je ovo najbolje iskorištenih pola sata konstruktivnog razgovora i razumijevanja s obje strane od kad ja to pamtim. Na sastanku su bili prisutni i naši saborski zastupnici, dakle gospodin Lacković, gospodin Hrg i gospodin Felak. Isto tako je bio prisutan gospodin gradonačelnik Jakšić sa svojim zamjenicama i predsjednikom Gradskog vijeća – kazao je župan.

Jedna od aktualnih tema o kojima se razgovaralo bila je, naravno, Podravka. Ne samo rezultati koje postiže kompanija, već i ponovno aktualizirano pitanje privatizacije državnog udjela u portfelju kompanije.

– Na sastanku sam iznio svoj stav; nije samo moj, nisam ja najpametniji, oko toga sam se posavjetovao s mnogim stručnim i odgovornim ljudima iz gospodarstva ove županije, i iz politike i izvan nje: smatram da je postojeća vlasnička struktura i vlasnički portfelj optimalan u ovom trenutku za kompaniju jer on omogućava i zadovoljenje svih očekivanja suvlasnika, prije svega fondova, u smislu profita, ali na neki način udio države u 26% koliko je sada trenutno garantira i određenu stabilnost i ulogu kompanije koju ona apsolutno ima kao društveno odgovorna kompanija ove županije, ovog prostora, pa i cijele Hrvatske, ako hoćete – izjavio je župan te nastavio:

– Podravka je vrlo bila uključena u stvaranje ove države za vrijeme Domovinskog rata, da sad ne idem u to razdoblje i da ne zvučim patetično. Ljudi ovoga prostora, prije svega Podravine, su stvarali tu kompaniju i naš je stav da ta kompanija mora na neki način biti faktor jednog društvenog standarda i svekolikog života ovog prostora, i grada Koprivnice i cijele županije, pa i šire regije, cijele Hrvatske, a ovaj postojeći oblik suvlasništva je optimalan i to omogućava. To je bio stav koji sam ja iznio premijeru.

Snimila Ivona Rož.

Na upit Drave.info, župan Koren je rekao i što je na to odgovorio premijer Plenković:

– Premijer je vrlo pažljivo sve slušao i kad je to moje mišljenje čuo, pitao je gradonačelnika Jakšića – koji se by the way ne slaže baš često u svemu sa mnom, to vam je valjda poznato – što misli o tome i on je rekao da apsolutno, od riječi do riječi, podržava što sam ja rekao. Da je to isto tako bitno i Koprivnici. Mislim da je na tome premijer i temeljio svoj stav. Imali smo, dakle, jedan konsenzus, zajednički stav oko toga i mislim da je on to jako dobro akceptirao i da će se, kad dođe vrijeme za to, uvažavati naše mišljenje i stav o toj temi.

Što misli župan Koren, kad bi to bilo?

– Pa gledajte, ne treba to uopće biti. Ništa ne treba biti. U posljednje vrijeme proširila se teza da je Europska komisija naredila Hrvatskoj da se riješi svih udjela u kompanijama manjih od 25%. Kao što znate, neki naši lokalni političari koji imaju o sebi visoko mišljenje odmah su se za to ulovili i normalno da su odmah etiketirali Podravku kao kompaniju koja spada u tu skupinu. Iako je tumačenje da država u Podravki ima 26, odnosno 25 cijelih nešto posto, ako uključimo suvlasništvo onog fonda od 5%. Mi tvrdimo da ona ima 26%, a i da ima 20%, mi smo stava da trenutno država, kao suvlasnik, u njoj ostane. Smatramo da je trenutno tako najbolje. Ne znam što će biti za tri ili za pet godina, ali smatramo da je danas to najbolje. Mislim da je premijer to jasno prihvatio i da će to poduprijeti.

zatvori