Petak, 26. travnja 2024.

Jakšić je od Plenkovića očekivao odgovore na pet ključnih pitanja za naš kraj, evo kako je zadovoljan jučerašnjim susretom

Gradonačelnik Mišel Jakšić od premijera Andreja Plenkovića jučer je, kako je rekao, očekivao odgovore na pet ključnih pitanja za naš kraj. Podsjetimo, radi se o izgradnji brze ceste prema Koprivnici, statusu Piškornice, izgradnji drugog kolosijeka pruge prema mađarskoj granici, razvoju školstva u našem kraju te stavu oko prodaje državnog udjela u vlasništvu Podravke.

Kako je gradonačelnik Jakšić danas rekao Dravi info, zbog odgovornosti prema građanima želio je odgovore na pitanja koja muče ovaj grad ne samo od vremena premijera Plenkovića nego nazad 20 – 30 godina. Upravo je zbog toga od premijera tražio podršku što se tiče izgradnje brze ceste i pruge:

– Brzu cestu i prugu su građani ovih krajeva odavno platili i preplatili i tu moram reći da, ako ništa drugo, barem deklaratorno smo dobili podršku i dobili određena jamstva da ta priča ide dalje i da projekt ima neki svoj prirodni tijek. Sigurno je da ćemo u vremenu koje je pred nama biti još proaktivniji i pozitivno agresivniji i tražiti svako malo izvještaj gdje to je i kojim tempom cesta, kao i pruga, dolazi tamo gdje joj je mjesto, a to je u našoj Koprivnici – rekao je Jakšić.

Osim prometa, jedna od tema na tapeti bila je i Piškornica. Nikome nije u cilju da se zbog nečijeg bonusa živi u nezdravim uvjetima, napominje Jakšić:

– Piškornica jako dugo zaokuplja javnost ovih krajeva i sigurno je da je zbog budućnosti ovog kraja i ekološke komponente teško razvijati gospodarstvo i stvarati projekt grada i kraja lijepog za život ako imaš ekološku bombu na samom ulazu u grad. Važno je da se priča pokrene i da se konačno daju jasni odgovori.

Snimio Marko Posavec.

Vijest o mogućoj skoroj prodaji državnog udjela vlasništva Podravke pitanje je od iznimne važnosti na koje se također traže odgovori. Gradonačelnik Jakšić čvrst je u stavu da do prodaje ne dođe, što je premijeru Plenkoviću jasno i poručeno.

– Previše su truda i srca ljudi ovoga kraja dali u Podravku, previše je bilo i odricanja kako bi Podravka opstala i sada kada Podravka unazad pet, šest godina ima stabilno poslovanje i kvalitetne rezultate, mislimo da bi trebalo nešto i vratiti kraju koji ju je i stvorio, a ne sada da postane plijen nečijih privatnih interesa.

Što se tiče teme školstva, gradonačelnik Jakšić najavio je potpisivanje ugovora za početak izgradnje škole u Podolicama već idućeg tjedna, a s premijerom se dotaknula tema Obrtničke škole, kao i plana uspostavljanja jednosmjenske nastave.

– Naravno, što se tiče školstva, mi smo najavili da ćemo ići u izgradnju škole u Podolicama sami. Definitivno nas muči koje to država pakete planira stvarati da bi se ubrzao prelazak na jednosmjensku nastavu. Spomenuta je Obrtnička škola, ali o tome ćemo morati u vremenu koje je pred nama više komunicirati prema Županiji.

Razvoj strukovnog školstva nije samo važan zbog obrazovanja, već i zbog budućnosti gospodarstva ovog kraja. Samo se razgovorom i proaktivnošću sa svih uključenih strana može stvoriti energija potrebna da se u Koprivnici, ali i cijeloj županiji može realizirati ono što se predugo čeka, zaključio je Jakšić.

zatvori