Utorak, 16. travnja 2024.

Pal o strukovnom školstvu: Budući da se neće graditi nova Obrtnička, možda se Srednja škola može podijeliti na dvije

Jedno od pitanja koja je nužno riješiti i koje su sve županije oko nas riješile je učenički dom, naglasio je Pal

Nakon što je Koprivničko-križevačka županija odustala od gradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici, nazvavši 80-ak milijuna kuna vrijedan projekt megalomanskim i neizvedivim, bez izglednih izvora financiranja u bližoj budućnosti, potrebno je pronaći drugo rješenje za strukovno i općenito srednje školstvo u Koprivnici.

U Gradu vrlo dobro znaju da to neće uspjeti bez suradnje sa Županijom, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal, dodavši da ne treba tražiti krivca i da treba ići dalje. Pritom je ukazao na to kako je u 12 godina, koliko je prošlo od iniciranja projekta nove Obrtničke škole, Srednja škola Koprivnica jako narasla i izuzetno razvila svoj medicinski dio pa sada, kako kaže Pal, ima dva velika segmenta koji se možda mogu razdvojiti i to je možda moment koji se može iskoristiti ako Obrtnička škola ne može iz postojeće zgrade:

– O tim temama moramo razgovarati sa Županijom i s ključnim ljudima Županije. Je li možda rješenje za strukovno školstvo u Koprivnici podjela ove velike “mamut” škole na, grubo rečeno, medicinsku i gospodarsku školu, i odlazak jedne od njih, manje zahtjevne od Obrtničke škole, u neki drugi prostor? Ne znam, možda je i to ideja.

Osim toga, Grad Koprivnica kao prioritet je postavio jednosmjensku nastavu. Pal je napomenuo kako ne razumije one koji tvrde da jednosmjenska nastava nije potrebna jer je riječ o civilizacijskom dosegu, a najbolji primjer koliko se time podiže kvaliteta rada je, kako je rekao, koprivnička Gimnazija.

– Grad se trudi i odradit ćemo to sigurno, zacrtali smo si to. Imat ćemo jednosmjensku nastavu u osnovnim školama: izgradnjom nove škole i dogradnjom “Braće Radić” praktički ćemo doći do toga i to relativno brzo – kazao je Pal.

A tu je i tema o kojoj će također trebati razgovarati vrlo uskoro i koja bi trebala ujediniti sve političke opcije i sve uključene strane, rekao je Pal:

– Svi se o toj temi slažemo i tu će Koprivnica sigurno jedinstveno nastupiti prema Županiji, a to je pitanje učeničkog doma. Dakle, mi ne možemo u Koprivnici razvijati ozbiljno srednje školstvo bez doma. Znate da je naša Gimnazija jedina u širem okruženju koja ima sportski program. Dobro znate koliko mladih dečki iz Slavena ide u sportsku gimnaziju, koliko cura iz Podravke ide u tu školu, a nemaju riješen smještaj. Moramo riješiti i taj dom.

U kojem bi prostoru taj dom bio smješten tehničko je pitanje, zaključio je Pal, istaknuvši još jednom koliko je to važno jer su sve ostale županije oko nas to riješile: imaju strukovne škole u vlastitim zgradama i imaju riješeno pitanje učeničkog doma.

zatvori