Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ništa od nove Obrtničke škole u Koprivnici, postojeća će se proširiti kroz projekt Centra kompetencija

Nakon što je podravsko-prigorski župan Darko Koren najavio da će se Županija za sufinanciranje izgradnje pet školskih sportskih dvorana diljem Podravine i Prigorja kreditno zadužiti, logičnim se nametnulo pitanje što je s projektom izgradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici.

Nakon propasti programa javno-privatnog partnerstva na nacionalnom nivou, kroz koji je bilo planirano graditi ovu školu, župan je u nekoliko navrata rekao da u Nemčićevoj traže nove izvore financiranja. Među mogućima je bilo i kreditno zaduženje. Na konkretan Dravin upit jesu li u Županijskoj upravi našli moguć izvor financiranja, župan Koren je odgovorio:

Ne. Za izgradnju nove Obrtničke škole nismo našli i to je nemoguće. To sam rekao već nekoliko puta i moram to ponoviti. No, zato ćemo kroz program Centra kompetencija u velikoj mjeri riješiti pitanje nedostatka prostora u Obrtničkoj školi Koprivnica i u školi u Đurđevcu.

Izvor: kckzz.hr

Podravsko-prigorski župan poručuje da treba biti realan jer je izgradnja nove Obrtničke škole u Koprivnici procijenjena na 80 milijuna kuna.

– Maštali smo o 80 milijuna kuna teškom projektu i svakom je jasno da to bez nekog izvora financiranja ne možemo realizirati. Možda to u budućnosti uspijemo financirati iz, možda, EU fondova. Vjerojatno ćemo do tada i svi skupa ostarjeti. Ja sigurno. Želim govoriti samo o realnim projektima.

A u ovom trenutku je realno, pojasnio je župan Koren, kroz projekt Centra kompetencije uložiti više od 30 milijuna u Obrtničku školu u Koprivnici, 20 u Đurđevcu, te iduće godine dograditi Gimnaziju u Križevcima. S nekoliko milijuna kuna tamo se mogu stvoriti uvjeti za održavanje nastave u jednoj smjeni, pojasnio je župan Koren te dodao:

– Više ne govorimo o nekakvim nebulozama, o nekakvim megalomanskim projektima jer je to politiziranje. Samo ono što možemo realno napraviti!

U županijskoj upravi planiraju riješiti i problem nedostatka školskog prostora u Koprivničkom Ivancu, Hlebinama i drugim manjim sredinama, naravno u skladu s realnim mogućnostima, zaključio je župan Koren.

zatvori