Subota, 20. travnja 2024.

Jakšić: Želim čuti od premijera Plenkovića konkretne odgovore na pet izuzetno važnih pitanja za ovaj kraj

Župan Darko Koren od premijera očekuje podršku najvažnijim ovdašnjim projektima, prije svega brzoj cesti, a razgovarat će i o kontinentalnom turizmu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković danas dolazi u posjet Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Povodom njegovog dolaska, gradonačelnik Mišel Jakšić na konferenciji za medije iznio je pitanja na koja od premijera želi čuti odgovore. Ponajviše se to tiče investicija koje su vezane uz Grad Koprivnicu, a ne mogu se realizirati bez Koprivničko-križevačke županije i Vlade Republike Hrvatske. Pri tome je svakako najbitnija izgradnja brze ceste do Koprivnice:

– Mi ćemo intenzivno u vremenu koje je pred nama, iz mjeseca u mjesec, počevši od danas, tražiti odgovore na pitanja u kojoj fazi je projekt brze ceste i kojim tempom će ona doći do Koprivnice – rekao je Jakšić, podsjetivši na to da je premijer Plenković posljednji puta u ovoj funkciji posjetio Koprivnicu prije dvije godine kada je bilo rečeno da će brza cesta do sada biti tu.

Isto tako, s premijerom želi porazgovarati o drugom kolosijeku pruge do mađarske granice te o tome kakvi su konkretno planovi Vlade Republike Hrvatske s Podravkom. Predsjednik Vlade, naime, prije sastanka sa županom i gradonačelnikom sastat će se i s Podravkinom upravom na čelu s predsjednikom Marinom Pucarom.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Od današnjeg susreta gradonačelnik očekuje i definiranje stava Vlade oko Piškornice. – To je strateški projekt Vlade Republike Hrvatske, no ono što moramo reći je da do dana današnjeg ne znamo u kojoj je on fazi i kad uopće možemo očekivati “prvu lopatu” koja bi, nadamo se, doprinijela tome da nemamo ekološku bombu koja nam se smiješi pokraj našeg grada na samom ulazu u Koprivnicu.

Peta točka o kojoj danas želi raspravljati je budućnost i razvoj školstva u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Naime, Grad Koprivnica i dalje je na sudu s državom na temu javno-privatnog partnerstva.

Gradonačelnik Jakšić odlučio je iskoristiti priliku i javno pozvati Koprivničko-križevačku županiju i župana Darka Korena na formiranje tima u kojem će biti vodeći ljudi Županije i Grada i koji će rješavati navedene probleme koji najviše tište Podravce.

– Tu ne smije biti politike, osobnog antagonizma ili skupljanja jeftinih političkih poena jer sve ove teme su jako dugo u medijskom prostoru i mislim da je jednostavno došlo vrijeme da Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija zajedno zapnu na tim projektima jer vjerujem i znam da imamo fiskalni kapacitet i snagu. Nemamo više vremena za čekati – zaključio je Jakšić.

Koren: Razgovarat ćemo i o kontinentalnom turizmu i kupnji dvorca u Rasinji

Župan Darko Koren za Dravu info danas je također pobrojao teme o kojima želi raspravljati s premijerom. I njemu je prva na listi izgradnja brza ceste. Od predsjednika Vlade namjerava zatražiti da taj naš, kako je rekao, “projekt svih projekata” svesrdno podrži i da se u idućoj godini realizira.

Snimio Marko Posavec.

Isto vrijedi i za projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske (RCGO). – Mislim nekoliko riječi podrške tražiti od premijera i Vlade i za projekt Piškornica odnosno poziv ministra zaštite okoliša i prirode Tomislava Ćorića koji bi trebao uslijediti ove jeseni, a s krajem godine se i raspisati natječaj za realizaciju tog projekta – rekao je župan.

Uz to, premijera će informirati o projektima ulaganja u zdravstveni sektor i školstvo. – Mislim ga tražiti potporu pri projektu izgradnje pet dvorana u pet naših najvećih općina i škola – rekao je župan.

Dodao je da će razgovarati i o pokušaju razvoja kontinentalnog turizma kroz kupnju dvorca u Rasinji te, ako bude vremena, o procesu pripajanja državne uprave odnosno njihovih ureda našoj lokalnoj samoupravi.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković iza 15 sati dolazi u Podravku. Nakon toga u Županijskoj upravi sastat će se sa županom Darkom Korenom, gradonačelnikom Jakšićem i njihovim suradnicima, obići će i Županijski odbor HDZ-a, a svoj posjet zaključit će na gradskim bedemima gdje večeras počinje 14. po redu Renesansni festival. Uz njega, u Koprivnicu dolaze i ministar turizma Gari Cappelli, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

zatvori