Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Koprivnički putoholičar Vedran Petričić posjetio predivni biser Kariba – Belize

Belize – mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora zaintrigirala je Koprivničanca Vedrana Petričića pa ju je odlučio posjetiti u sklopu svog proputovanja Srednjom i Južnom Amerikom.

Ova sićušna država graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu. S malo više od 250 tisuća stanovnika na 23 tisuće km² teritorija, najrjeđe je naseljena država Srednje Amerike.

Jedan od prepoznatljivih simbola države je Koraljni greben Belizea koji je po veličini drugi u svijetu. Greben je dug 282 kilometra te se sastoji od tisuće malenih koraljnih otočića. Obrasli su uglavnom kokosovim palmama, mangrovim drvetom i močvarama te svake godine privlače ogroman broj turista, posebice ronioce, plivače i ljubitelje podvodnog ribolova.

Veći dio zemlje pokrivaju šume, a jedino gorsko područje u zemlji su planine Maja. Obalna područja su uglavnom ravna i močvarna s brojnim lagunama i riječicama.

Podsjetimo, svjetski putnik Vedran Petričić iz Koprivnice do sada je obišao više od pedeset zemalja na pet kontinenata. Već smo izvijestili o njegovom putovanju u Indoneziju, dok posljednjih mjeseci obilazi države Latinske Amerike. Imao je prilike mjesec dana boraviti u Kolumbiji, posjetio je Panamu i Kostariku, a prije Belizea zastavio se u Nikaragvi.

zatvori