Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Župan Darko Koren izvijestio Županijsku skupštinu o svom radu, izvješće je prihvaćeno većinom glasova

Izvješće o radu koprivničko-križevačkog župana za drugu polovicu lanjske godine izazavalo je, kao što je bilo za očekivati, niz oporbenih reakcija na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine. Na kraju, izvješće je prihvaćeno većinom glasova, uz pet suzdržanih iz HSS-a i dijela nezavisnih.

– Neki će reći da je to lanjski snijeg, ali to nije istina jer snijega nije bilo. Riječ je o izvješću o radu koji sam sa svojim zamjenicima, pročelnicima i stručnim službama odradio u tom razdoblju. Cilj nam je informati vas o tome – rekao je župan Darko Koren obrativši se s govornice članovima Županijske skupštine te istakao:

Snimio Marko Posavec.

– Cilj naše županije i svih nas je poboljšati kvalitetu života ovdašnjih stanovnika. Kako bismo osigurali ravnomjerni razvoj ovog prostora, nastavili smo uspješnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave – dodao je župan Koren te među važnijim posjetima našoj županiji istakao one ministara energetike i zaštite okoliša Tomislava Čorića te prometa Olega Butkovića: – Oba posjeta vrlo su važna za naš prostor, prvenstveno zbog projekata koji se ovdje provode: željeznička pruga, brza cesta i RCGO Piškornica.

Župan Koren važnim smatra i posjet turskog veleposlanika te ocjenjuje i da je naša županija unaprijedila međunarodnu suradnju, a županijska uprava komunicira i s premijerom te resornim ministrima.

– Znate da je ovo prijelazna godina integracije državnih u županijske službe, razgovarali smo o dugovanjima zdravstvenih ustanova – posebice bolnica, Zakona o raspolaganju državnom imovinom… Izvješće je potrebno sagledavati u kontekstu duljeg vremenskog razdoblja jer se i projekti realiziraju u vremenskom periodu duljem od šest mjeseci – zaključio je svoje obraćanje župan Darko Koren.

Da klub SDP – Hrvatski laburisti neće podržati županovo izvješće izrekla je SDP-ova Marija Vukobratović. Pojasnila je da je to stoga jer je taj klub dao niz inicijativa, amandmana i prijedloga, upozorio na krive odluke i poteze, no te inicijative nisu naišle na prihvaćanje.

Snimio Marko Posavec.

– To je glavni razlog zašto izvješće nećemo prihvatiti. No, moram reći i da
prvo što mi je upalo u oči – a i župan je to ponovio – održan je niz susreta s najvišim državnim dužnosnicima, među kojima i s ministrom Olegom Butkovićem. Podsjećam da sam na jednoj od sjednica postavila pitanje o točnoj trasi brze ceste, međutim nitko mi nije znao odgovoriti, a na moje vijećničko pitanje nikad nisam dobila odgovor!

Druga primjedba SDP-ove Marije Vukobratović odnosila se na stanje u zdravstvu. Točnije, župan u izvješću navodi da je o dugovanju bolnice razgovarao i s hrvatskim premijerom te da je podmiren dio, 4,5 milijuna kuna, bolničkog duga.

– Bilo bi puno bolje kad bi se navelo koliko je još ostalo duga bolnice te kako se taj dug planira podmiriti – primijetila je Vukobratović te navela da, prema informacijama o raspisanim koncesijama, liječnici ne vide perspektivu u našoj županiji. Svoj je istup završila temom koju je specijalizirala – poljoprivredom:

– Stalno smo davali amandmane za županijske potpore, uredno ih odbijate, a tražili smo da se povećaju sredstva za mjeru dosizanja ekonomske veličine kako bi se gospodarstva mogla javljati na natječaje za fondove. Kad se govori o poljoprivredi, izvješće je šlampavo napravljeno. Podaci iz teksta i priloženih tablica na temu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem se ne slažu. A pitam i dokle se došlo s distributivnim centrom za koji je župan rekao da će biti brzo izgrađen.

Laburist Siniša Kavgić primijetio je kako je naša županija nekad bila prosperitetna i napredna, a sad mu se čini da sve više postaje prosječna.

Snimio Marko Posavec.

– Koliko smo toga napravili na području turizma, poljoprivrede, obrazovanja…? Vrlo malo. A kad dosegnete prosječnost onda slijedi nazadovanje. Jedini pozitivni gospodarski pokazatelji vezani su za Podravku. Ruralna nam područja propadaju, a u županovu izvješću se pokazuju glamur i sjaj – poručio je Kavgić te ocijenio da je jedan od razloga zaostajanja u razvoju slabo povlačenje EU novca.

Snimio Marko Posavec.

Da ni klub Željko Lacković – Nezavisna lista neće dati potporu županovu izvješću rekla je Dajana Milodanović pojasnivši:

– Razlog je izostanak inicijative. Već smo nekoliko puta naglasili kako su susjedne županije energetski obnovile sve škole, a mi samo dio. Također, propustili smo priliku za to jer je mjera zatvorena 5. veljače. Niste prepoznali vodne potencijale ni pokrenuli projekt navodnjavanja. Inicijativa vam je izostala i kad govorimo o projektu brze ceste. Projekt se nije pomakao s mrtve točke, a projektiran je za dva umjesto za četiri traka. Što ste učinili kako bi se osigurao novac potreban za ovu cestu? – upitala je Milodanović župana Korena.

U raspravu se uključio i SDP-ov Marko Fucak. Primijetio je da nije problem prihvatiti županovo izvješće, no primijetio je i to da on svih ovih godina nije prihvatio ni jedan dobar oporbeni prijedlog. A kad je riječ o brzoj cesti, postavio je pitanje:

– Zar mi Podravci nismo zaslužili brzu cestu s dvije trake u jednom smjeru? Pitajte Dalmatince bi li se složili s takvom cestom!

Snimio Marko Posavec.

A SDP-ovog Ivana Sabolića muči to što županovo izvješće nije vezano uz financijsko.

– Tek bismo tada vidjeli pravo poslovanje i mogli kvalitetnije raspravljati – poručio je.

Snimio Marko Posavec.

Metodologija pripreme izvješća je zakonom definirana, uzvratio je župan Darko Koren te izrazio zadovoljstvo što je ono potaknulo toliko rasprava

– Očito vlada veliko zanimanje, a mi smo mnogo radili. To je pozitivno. Negativno je što većina rasprava izlazi iz konteksta, no to vam je omogućio predsjednik Skupštine – rekao je Koren, pojasnivši da ne smatra da ne treba podržati inicijativu oporbe, no ograničavajući faktor su mogućnosti proračuna. – O tome mi vodimo računa. Podržali bismo što je realno. A stručnim službama ću dati da po vašim raspravama izvade što je realno, a što nije.

Kad je u pitanju točna trasa brze ceste, župan Koren je vijećnici Mariji Vukobratović konkretno odgovorio:

– Što se tiče zemljišta, namjerno neću reći kuda ide trasa. Vi ste zainteresirani za Carevdar. Kad bih i znao, ne želim reći jer potičemo špekulacije. Ako tu informaciju dobijete u Hrvatskim cestama, u redu. Ja neću reći.

Kad je pak riječ o dugovanju bolnica, Županija ga ne može riješiti bez sudjelovanja države, pojasnio je te dodao da je isto i s funkcioniranjem zdravstvenog sustava na terenu.

– Radimo što možemo. Želimo se uključiti u subvencioniranja stambenih kredita za medicinsko osoblje. Kad kreiramo program, vi u Skupštini ćete odlučiti o njemu.

Snimio Marko Posavec.

Koren je dodao i da Distributivni centar – zajednički projekt Podravke, općine i privatnog poduzetnika funkcionira u Virju, a laburistu Kavgiću je uzvratio da cilj ove županije nije biti prosječan:

– U nekim segmentima smo u samom vrhu, poput korištenja sredstava iz ruralnog razvoja. Tu smo treći. No to tijekom rasprave nitko nije spomenuo. A za brzu cestu je, prema riječima ministra Butkovića, osigurano 160 milijuna kuna – odgovorio je Lackovićevoj Dajani Milodanović dodavši da se naša županija, u slučaju energetske obnove škola, odlučila za realniji koncept, prema količini raspoloživog novca. No prilike će, kaže Koren, biti još jer ima saznanja da će program biti ponovo otvoren.

– A SDP-ovom Marku Fucaku – rekao je župan Koren – nemam što odgovoriti osim se složiti da se trebamo ponašati civilizirano.

Izvješće o radu župana na kraju je, nakon više od sata rasprave, prihvaćeno većinom glasova.

Slušaj uživo
zatvori