Petak, 26. travnja 2024.

Ministar Ćorić u Koprivnici: Piškornica ide dalje, a vaša županija je zbog svog položaja interesantna i za hidroelektrane

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je posjetio Koprivničko-križevačku županiju.

Sa županom Darkom Korenom i gradonačelnicima razgovarao je o izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, izgradnji dviju hidrocentrala na Dravi te projektima aglomeracija u podravsko-prigorskim gradovima.

No, i župan i ministar složili su se da je najvažnija tema sastanka bila izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Poruka s kojom je ministar zaštite okoliša i energetike došao u Koprivnicu jest da regionalni centri nemaju alternativu. Ministar Ćorić nakon sastanka novinarima je rekao da koprivničko-križevački župan i njegovi suradnici, kao i župani ostalih triju županija, u potpunosti podržavaju projekt:

– Valjda naglasiti da je u ovom trenutku u tijeku studija izvodljivosti ovog centra. Mi u Ministarstvu očekujemo, i dobili smo odgovor s druge strane, da studija bude gotova do kraja ove godine. Centri za gospodarenje otpadom završna su faza u izgradnji infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj i za afirmaciju koncepta kružne ekonomije – rekao je ministar.

Ministar Ćorić rekao je i da je naša županija zbog svog položaja interesantna i za izgradnju dviju hidroelektrana.

– Izrada Prostornog plana županije, odnosno njegove izmjene i dopune, potencijalno nose prostor za izgradnju dviju hidroelektrana. Pitanje koje se postavlja jest na koji način dalje ići s tom dokumentacijom, s obzirom na to da će projekti zasigurno biti predmetom prekograničnog propitivanja utjecaja na okoliš. Komunicirat ćemo s Republikom Mađarskom i vidjeti kako gledaju na ovaj projekt – kazao je Ćorić.

Kad je pak riječ o projektima aglomeracija, ministar je pohvalio sva tri podravsko-prigorska grada. Zadovoljan je, rekao je, što su izrade dokumentacija u završnim fazama.

I naš župan Darko Koren zadovoljan je održanim sastankom u županijskom sjedištu:

– Pitanja i odgovori koje smo od ministra Čorića danas dobili uvjerili su nas da smo u projektima koje realiziramo u Koprivničko-križevačkoj županiji na pravom putu – zaključio je župan.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori