Srijeda, 27. ožujka 2024.

VIDEO Ministar Butković najavio kada počinje gradnja nastavka brze ceste prema Koprivnici

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je službeno posjetio Koprivničko-križevačku županiju. S njim su bila i dvojica njegovih zamjenika te predsjednici uprava Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te HŽ Infrastrukture.

Nakon sastanka, javnosti je najavio nastavak priprema za gradnju brze ceste do Koprivnice:

– Današnji sastanak bio je jako dobar. Govorili smo, naravno, o najvažnijim infrastrukturnim prometnim projektima ovdje u županiji i želim naglasiti da smo donijeli konkretne zaključke. Što se tiče izgradnje nastavka brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, u sljedećoj 2019. godini krenut ćemo s prvom fazom izgradnje te dionice koja ide prema Kloštru Vojakovačkom. Naravno da će se kompletna dokumentacija, zajedno sa Županijom i Gradom budući da je potrebno još uskladiti prostorne planove, u 2019. definirati kako bismo imali spreman taj nastavak za 2020. godinu i tu naravno moramo naći financiranje iz europskih fondova ili državnog proračuna – najavio je ministar.

Od ministra Butkovića doznali smo i kako će izgledati cesta do Koprivnice:

– Ona će biti građena u fazama, najvjerojatnije – ono što znamo u ovom trenutku – bit će 1 plus 1, budući da prema sadašnjem prometu nije potrebno graditi 2 plus 2.
– Hoće li tako biti i u nastavku do Koprivnice ili ju kasnije planirate širiti?
– Mi ćemo sve planirati za četverotračnu cestu, to moramo jer tako smo zaključili, tako se u konačnici i radi, ali u samoj izvedbi najprije će ići 1 plus 1.

Za sada je, kaže ministar Butković, teško reći koliko novca treba za projektiranje i izgradnju ceste do Koprivnice, no samo za dionicu od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog predviđeni troškovi iznose 160 milijuna kuna.

Josip Škorić. Snimio Marko Posavec.

Prema programu Vlade, početak gradnje dionice do Kloštra Vojakovačkog planiran je do 2020. godine. Istovremeno, priprema se dokumentacija za dionicu do Koprivnice, kako bi sve bilo spremno za apliciranje na EU fondove. Ne bude li projekt financiran europskim novcem, rješenje će naći preko državnog proračuna i banaka, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te najavio i kada bi cesta trebala doista stići do Koprivnice:

– U svakom slučaju, nama je cilj u sljedećih šest-sedam godina završiti prvu fazu tih projekata na Podravskom ipsilonu.

Ministar Butković najavio je i realizaciju drugih Podravcima i Prigorcima važnih projekata: ceste između Bjelovara i Đurđevca te podravske brze ceste, nastavak rekonstrukcije Podravske magistrale između Koprivnice i Đurđevca, 40 milijuna kuna vrijednu denivelaciju državne ceste sa željezničkom prugom u Križevcima te najvažniji zahvat na željezničkoj infrastrukturi: osigurano je 300 milijuna eura za izgradnju drugog kolosijeka između Vrbovca i Koprivnice, tako da će Koprivnica biti do 2022. godine spojena sa Zagrebom modernom dvokolosječnom prugom.

Rezultatima današnjeg sastanka iznimno su zadovoljni i domaćini, predvođeni županom Darkom Korenom.

 

Ministar Butkovic i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić o brzoj cesti i drugim projektima

Posted by Drava.info on Thursday, October 11, 2018

 

zatvori