Četvrtak, 25. travnja 2024.

MUZEJ SLAVI ROĐENDAN Tri dana raznovrsnih programa u Koprivnici

Večeras počinje trodnevni program obilježavanja 67. rođendana Muzeja Grada Koprivnice.

Za 19 sati u Galeriji Mijo Kovačić u središtu grada najavljen je početak dva predavanja. Arheolog Ivan Valent govorit će na temu “Topografija i arheološki lokaliteti s talioničkim karakteristikama u Podravini” o znanstvenom projektu kojemu je i koprivnički muzej dao svoj doprinos. Ravnatelj Robert Čimin predstavit će pak studijsko putovanje u Staru Hut u Češkoj, na kojemu su koprivnički muzealci naučili neke od tajni željeza.

Po svojim aktivnostima koprivnički muzej svakako spada među istaknutije u Hrvatskoj, rekao je Dravi.info ravnatelj Robert Čimin:

– Meni se čini da smo mi itekako prepoznatljivi po svojim aktivnostima i novotarijama. Vjerujem da su čitatelji već imali prilike doznati da ćemo i iduće godine biti domaćini jednoj nacionalnoj muzejskoj edukativnoj akciji, EMA 2019., s temom prehrane. Dakle, prepoznatljivi jesmo. Čekamo i neke prve veće nagrade.

Na Trgu Leandera Brozovića tako očekuju rezultate jer su projekti koprivničkog muzeja nominirani u nekoliko kategorija. Jednu od njih istakao je ravnatelj Čimin:

– Nakladnički projekt godine. Mislim da je prošlogodišnji projekt “Danica” s dva od ukupno tri toma izuzetno dobro primijećen u muzejskim krugovima i da je to nešto što zaslužuje neku nagradu.

A među događajima koji će svakako obilježiti ovu godinu jest Galerija Mijo Kovačić čije je otvorenje u centru Koprivnice itekako zapaženo u kulturnoj i stručnoj javnosti:

– Struka kaže da je galerija muzeološki suvremeno itekako dobro postavljena te da je dobro da nije galerija samo zbog galerije već ju je moguće koristiti kao polivalentnu dvoranu. Mislim da će ta galerija živjeti i zbog umjetnosti i zbog drugih događanja. Naime, u interesu nam je da što više imamo raznoraznih predavanja, radionica, okruglih stolova, možda i nekih manjih komornih koncerata – već su neki u najavi, te da ljudi samim tim svakodnevno ili na tjednoj bazi ulaze u taj prostor i konzumiraju i neke druge sadržaje.

Uz večerašnja predavanja u Galeriji Mijo Kovačić, obilježavanje rođendana koprivničkog muzeja nastavit će se sutra, izložbama slika te suvremenog i tradicijskog hrvatskog nakita u Galeriji Koprivnica i samom Muzeju. Završni program bit će u subotu navečer u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama gdje će biti otvorena izložba crteža i predstavljena monografija o crtežima velikana Mije Kovačića.

Više o programu obilježavanja Dana Muzeja grada Koprivnice možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja.

zatvori