Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Naši muzealci u Češkoj su otkrivali tajne željeza koje će nam prikazati u kolovozu

Ususret ovogodišnjem Renesansnom festivalu uz središnju temu ‘Tajne željeza’, koprivnički su muzealci sudjelovali na eksperimentalnoj radionici u Staroj Huti kod Brna u Češkoj.

U razdoblju od 23. do 25. svibnja 2018. godine u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta TransFER pod vodstvom Instituta za arheologiju naučen je proces dobivanja željeza iz prirodne željezne rude. Radionicu je organizirao Tehnički muzej u Brnu, a na kojoj je sudjelovalo 50-ak sudionika iz više europskih zemalja kojima je bila želja pobliže upoznati srednjovjekovni način dobivanja željeza i drugih tradicijskih obrta (ugljen, vapno, keramika).

Riječ je o gotovo izumrlim zanatima koji su uznapredovali pojavom industrijske revolucije, a o kojima u Hrvatskoj imamo malo saznanja. Arheološkim iskopavanjima na položajima Volarski Breg kod Virja i Velike Hlebine kod Hlebina razvio se projekt kojem je cilj rekonstrukcija srednjovjekovne metalurške djelatnosti. Namjera takvih radionica jest ubuduće što preciznije determinirati nepokretne i pokretne nalaze na sličnim lokalitetima u Podravini, prepoznati položaje ležišta željezne rude te definirati vrijeme njene eksploatacije na ovakav način.

Uz pomoć vrhunskih stručnjaka samostalno je izrađena manja glinena peć kojom je u dva navrata dobiveno željezo pogodno za daljnju kovačku obradu. Pritom su u vrlo složenom procesu pomno bilježeni važni trenuci, tehnički elementi i vrijeme procesa obrade rude. Sva prikupljena i stečena saznanja za nekoliko će se mjeseci predstaviti javnosti, a već se sada zaključuje kako će biti vrlo produktivna.

Tekst: Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

zatvori