Nedjelja, 5. svibnja 2024.
Home Aktualno MRAČNA TAJNA CRNE KATICE Poznata lokomotiva na zagrebačkom kolodvoru dio je neslavnog poglavlja koprivničke povijesti

MRAČNA TAJNA CRNE KATICE Poznata lokomotiva na zagrebačkom kolodvoru dio je neslavnog poglavlja koprivničke povijesti

0
MRAČNA TAJNA CRNE KATICE Poznata lokomotiva na zagrebačkom kolodvoru dio je neslavnog poglavlja koprivničke povijesti
Unazad mjesec dana mnogo se piše i priča o ‘crnoj Katici’ – parnjači koja je od 1992. godine izložena na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu i to ponajviše zbog studenata Fakulteta političkih znanosti – našeg Koprivničanca Ivana Gundića, Zlate Cetine Terzić i Nike Mokos koji su početkom veljače objavili mini dokumentarni film posvećen upravo toj crnoj lokomotivi.

Jeste li znali da povjesničari i svjedoci tog vremena tvrde da je jedna od zadaća crne Katice bila u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske vući vagone pune logoraša od koprivničkog Željezničkog kolodvora do logora Danica i obratno? Pričali su o tome u dokumentarnom filmu, između ostalih, viši kustos Spomen-područja Danica Dražen Ernečić i povjesničar i bivši ravnatelj koprivničkog Muzeja Marijan Špoljar, otkrivajući mračnu tajnu stare parnjače proizvodnog rednog broja 125-052 i registracijskih oznaka 033-013 koju zna i malo koji Zagrepčanin.

– Vozila je prvu grupu logoraša, 125 židovskih omladinaca koji su u svibnju ili lipnju 1941. godine, pod motom da idu na dvomjesečnu radnu akciju, dovezeni u logor Danicu. A potom u Gospić i Jadovno, gdje im se gubi svaki trag – priča studentima Špoljar.

Crna Katica je po umirovljenju izložena na prostoru bivšeg logora kao dio muzejskog postava Spomen-područja Danica, no 1992. godine premještena je na zagrebački Glavni kolodvor gdje još uvijek stoji bez ikakve oznake o kakvoj se lokomotivi radi.

– Lokomotiva je u jednoj čudnoj političko-ideologijskoj premetaljci završila na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Zanimljivo je da je prije crne Katice tu stajala plava lokomotiva kojom je drug Tito vožen po Jugoslaviji poslije svoje smrti, ali i za života – kaže u dokumentarcu arhitekt i konceptualni umjetnik Antonio Grgić.

Kome i gdje pripada crna Katica?

Viši kustos koprivničkog Muzeja Dražen Ernečić smatra da bi lokomotivu trebalo vratiti na Spomen-područje Danica, a s njime se slaže i SDP-ova gradska vijećnica Anica Desnica koje je to pitanje povukla na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

No, prema pisanju Jutarnjeg lista, crna Katica trebala bi biti dio “Spomenika za šest milijuna Židova stradalih u holokaustu” koji bi ove godine trebao osvanuti u Zagrebu.

“Ono što je široj javnosti poznato jest da će biti na platou između zgrade Glavnog kolodvora i zgrade Hrvatske pošte i da će izgledati onako kako su ga zamislili ugledni kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina, pobjednici natječaja za idejno rješenje”, piše Jutarnji list te pojašnjava kako bi spomenik trebali činiti brojni tamni kovčezi poslagani u visinu.

Spomenik će simbolizirati prijevaru kojoj su Židovi bili izvrgnuti i koje su postali svjesni tek kad su bez kovčega prisilno ukrcani u vagone koji su ih vodili prema stratištima.

– Upravo jedna takva lokomotiva, koja je mogla biti na čelu kompozicije bez voznog reda, nalazit će se pokraj novog spomenika zamišljenog kao “stalni podsjetnik na tolike žrtve holokausta koji je učinio čovjek kad nisko padne pod utjecaj zločinačkih totalitarnih ideologija”. Ne, neće to biti nova lokomotiva koju su osmislili Stošić i Rogina u pobjedničkom radu, nego ista ona koja ondje stoji gotovo 26 godina – lokomotiva 125-052, poznatija kao crna Katica – objavio je Jutarnji list.

No, to se ne sviđa našoj gradskoj vijećnici Anici Desnici.

– Ponukana onime što čitam u zadnji vrijeme, odlučila sam dati prijedlog ili pitati gradonačelnika možemo li početi razmišljati o revitalizaciji Spomen-područja Danica. Pročitala sam da se misli uklopiti u budući spomenik u Zagrebu pa da se planira vratiti u muzej željeznice, ali ako je crna Katica lokomotiva koja je i bila na području bivšeg logora, sa svojim jednim vagonom, trebamo ju pokušati tu i vratiti – podijelila je prijedlog s koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem poručivši da od Spomen-područja Danica treba stvoriti memorijalni centar.

Gradonačelnik Jakšić tad joj je kratko odgovorio da potpisuje sve što je rekla i da će Grad poduzeti potrebne mjere ne bi li to i ostvarili.

zatvori