Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Prvi čovjek koprivničkog SDP-a: Imamo kadrove za sve razine izvršne vlasti

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavio je jučer u Koprivnici program ‘Za dobro društvo’. Tom je prilikom podsjetio da je upravo u Koprivnici zajedno sa svojim strateškim partnerima iz HSS-a, HSU-a, Hrvatskih laburista te stranke Naprijed Hrvatska, SDP potpisao Deklaraciju o dobrom društvu. Njome su se obvezali graditi društvo u kojem su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najviše na ljestvici društvenih vrijednosti, a te su vrijednosti utkane danas i u stranački program SDP-a.

Službeno je to bio posjet županijskom SDP-u, a domaćin je bila koprivnička organizacija. Stoga je predsjednik Tomislav Golubić Dravi.info rekao:

— To je novi program nakon dugog niza godina, mislim da je zadnji program SDP-a donesen 1996. Hrvatska je u međuvremenu ušla u Europsku uniju, NATO pa je ovo program jednog novog doba, novog smjera: definira koje su to osnovne smjernice SDP-a Hrvatske, članova stranke, kako na bolji način raditi i funkcionirati za bolju Hrvatsku.

No, hoće li taj program izvući SDP iz krize? Javno se priča o velikoj financijskoj krizi u koju je stranka zapala, a sve su glasnija i šaputanja da Bernardić nije pravi čovjek na čelu SDP-a. Te priče dolaze i iz same stranke, ali i izvan nje.

— Što se tiče financijske krize, mislim da program može pomoći tako da privuče više članova. No da će “osmisliti” novac, teško. Što se pak tiče Davora Bernardića, on je legitimno izabran predsjednik, predsjednik je svih članova SDP-a. Ne bih se složio da imamo krizu vlasti unutar stranke. Predsjednik Bernardić ima podršku i gradske i županijske organizacije i ne vidim razloga za toliku hajku u medijima i toliko plasiranih informacija o nekakvoj krizi u SDP-u. Mislim da kriza uopće ne postoji.

Foto: Marko Horvat (SDP)

Je li potpora obostrana? Ima li predsjednik Bernardić posebne zadatke?

— Mi imamo zadatke kao i naši kolege u ostatku Hrvatske. Predsjednik Bernardić je došao u Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju, ovdje se ugodno osjeća i zna da ovdje ima članove na koje može računati. Vjerujem da će u budućnosti i na listama za Sabor i na nekim izvršnim funkcijama biti mjesta za članove SDP-a iz Koprivničko-križevačke županije. U tom smjeru je jučer bilo razgovora i dobili smo potvrdu da to možemo očekivati. No za to se svih ovih godina radilo.

Ima li koprivnički i podravsko-prigorski SDP kadrove koji bi bili spremni biti izabrani u sam vrh stranke? Naime, već dugo u najužem timu predsjednika SDP-a nema nikoga iz ovih krajeva.

— Ne bih se složio. Mi imamo članove u Glavnom odboru. Imali smo članove i u Predsjedništvu. A imamo i kadrove koji su spremni djelovati na svim razinama izvršne vlasti, što u stranci, što u državi, kad na sljedećim izborima preuzmemo vlast u Hrvatskoj. U to uopće ne sumnjam.

Priželjkuje li Golubić povratak Zvonimira Mršića u politiku? Možda će sada, nakon ostavke Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka biti slobodan za političko djelovanje…

— Gospodin Mršić je dovoljno pametan čovjek. Odluke donosi svojom glavom. Kao što je odlučio baviti se politikom, potom Agrokorom… Ukoliko se opet odluči baviti politikom, vrata SDP-a njemu su otvorena. Ne vidim tu problema.

Drava.info je od predsjednika Golubića doznala i da se koprivnički SDP sprema za predstojeće izbore za mjesne odbore, u planu je osnivanje dodatnih ogranaka po mjesnim odborima, ali i povećanje broja članova, s osobitom usmjerenošću prema mladima. SDP trenutno u Koprivnici okuplja 506 članova. Golubić bi volio da članovi SDP-a pridonose razvoju i svakodnevnom životu grada Koprivnice. U članskoj statistici nedostaju mladi, a upravo oni trebaju za obogaćivanje društvenog života grada. Kakvu im ulogu namjenjuju, SDP je pokazao i uvrštenjem mladih ljudi na funkciju gradskih vijećnika. I dok oni pršte energijom i idejama, s njima su i oni mnogo iskusniji stranački kadrovi, koji znaju kad treba “prizemljiti loptu”. I oni su vrlo vrijedni i važni za rad stranke i život grada, zaključio je predsjednik koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić.

zatvori