Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Okupljena hrvatska ljevica u Koprivnici je potpisala Deklaraciju o dobrom društvu

Hoće li Koprivnica u političkoj povijesti Hrvatske ostati zapamćena kao grad u kojemu je potpisana Deklaracija o dobrom društvu, ovisi vjerojatno o tome hoće li se njene stavke i realizirati. No, činjenica jest da su se danas u našem gradu okupili stranački prvaci političke ljevice upravo s ciljem tog potpisa. Njome su se obvezali da će, počevši od lokalnih izbora u svibnju, graditi društvo u kojemu su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najveće na ljestvici društvenih vrijednosti.

Što današnji čin znači za hrvatsko društvo pojasnio je SDP-ov Davor Bernardić:

— Hrvatska je bila uspješna samo kada je bila u dijalogu i samo kad je postigla konsenzus. Prvi puta je to bilo u Domovinskom ratu, drugi puta kad smo ostvarili euroatlantske integracije. Nažalost, danas nema dijaloga, a daleko smo i od konsenzusa. I zato smo danas napravili prvi korak na dugom putu izgradnje dijaloga i konsenzusa za Hrvatsku 21. stoljeća, za dobro društvo.

Na upit je li danas potpisana Deklaracija temelj za koaliciju, Bernardić je odgovorio:

— Ovo su temelji za suradnju svih progresivnih snaga društva. Pozivamo sve da nam se pridruže u izgradnji bolje, uspješnije, otvorenije, slobodnije i tolerantnije zemlje.

HSU-ov Silvano Hrelja uvjeren je da je Deklaracija dobar temelj za bolju hrvatsku budućnost:

— Trebat će nam puno vremena za izgradnju društva, a još više za izgradnju dobrog društva. Deklaracija je samo prvi korak, a put je jako dug. Želim da svi stavimo glave skupa i ustrajemo na tom putu jer to naši građani, koji su spremni na svako odricanje, zaslužuju.

Novoizabrani predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac vrlo je konkretno rekao zašto hrvatskom društvu treba ovakva deklaracija:

— Hrvatsko društvo još uvijek raspravlja o partizanima i ustašama, umjesto o poboljšanju uvjeta rada, radnom statusu žena koje su još uvijek potplaćene u odnosu na muškarce. Zato kažem da nema predaje u borbi za kulturniju, bolju, obrazovaniju i humaniju Hrvatsku.

Bivši predsjednik Hrvatske, čelnik Progresivnog saveza Naprijed Hrvatska Ivo Josipović ocijenio je da je potpisivanje ove Deklaracije sasvim dobra vijest za Hrvatsku jer će naša zemlja postati pravedna i prosperitetna, zemlja knjige, a ne puške:

— Puška i knjiga su dva svijeta. Naš svijet je svijet građanske Hrvatske, ljevice i knjige. Naše je da učinimo da mladoj generaciji treba knjiga, a ne puška. No, istovremeno želimo i batinu koja će iskorijeniti kriminal i korupciju, mržnju i one koji hrvatsko društvo žele odvesti još dublje u kriminal.

Analitičari su ocijenili da je Bernardić danas u Koprivnici okupio hrvatsku političku ljevicu. Zašto je za potpisivanje Deklaracije izabrao upravo ovaj grad?

Zato jer je to uz Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji je sjedište jedne multinacionalne kompanije. Riječ je o Podravki, okosnici hrvatskog gospodarstva i hrane, ali i vrijednih ljudi Podravine i cijelog sjevera Hrvatske. U posljednje smo vrijeme vidjeli sve efekte ove vlade koja je podrumski kadrovirala, smjenjivala uprave preko noći i sastajala se van dosega javnosti. Ne smijemo dopustiti da državne kompanije, okosnice razvoja našeg gospodarstva i Hrvatska u cjelini budu nečiji bankomat i zona partikularnih pojedinačnih interesa.

 

zatvori