Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno PRISJEĆAMO SE LEGENDARNOG KOPRIVNIČANCA Prije sedam godina napustio nas je Zvonko Pandurić Stric

PRISJEĆAMO SE LEGENDARNOG KOPRIVNIČANCA Prije sedam godina napustio nas je Zvonko Pandurić Stric

0
PRISJEĆAMO SE LEGENDARNOG KOPRIVNIČANCA Prije sedam godina napustio nas je Zvonko Pandurić Stric
Sedma je obljetnica smrti legendarnog Koprivničanca Zvonka Pandurića Strica. Preminuo je u 61. godini života u zagrebačkoj bolnici Jordanovac shrvan teškom bolešću koja je eskalirala tijekom posljednja tri mjeseca njegova života.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik koprivničke 117. brigade, potom Zbora narodne garde i na kraju djelatna vojna osoba u Centru za odgoj i obuku vojnika Koprivnica.

Uz tekst ‘Hrvatska vas zove’ njegov lik borca pozivao je građane na obranu domovine s plakata diljem Hrvatske. Umirovljen je s činom satnika. Nakon vojne karijere okrenuo se društvenom angažmanu, osobito u gradskoj Turističkoj zajednici. Poput njega, legendarni su postali i fiš paprikaši koje je spremao, a bio je zapovjednik koprivničke povijesne postrojbe mušketira i haramija. Želja, koju nije doživio, bila mu je da izdrži da još jednom bude zapovjednik mušketirima i haramijama na Renesansnom festivalu.

Legendarni plakat sa Zvonkom Pandurićem – Stricom. Izvor: braniteljski-portal.hr

A njemu u spomen, koprivničke povijesne postrojbe upravo na ovoj manifestaciji ispaljuju počasni plotun. Kao volonter – promotor gradskih turističkih manifestacija Stric je 2008. godine proglašen najturističkijim djelatnikom u Koprivnici.

Jedna od njegovih prijateljica, poznata koprivnička dobrotvorka Mara Bareza Radio Dravi je o Stricu kad je umro, među ostalim, rekla:

– Od najranije je mladosti bio ‘nestašan’. U školi smo ga zvali Zloćko. Životom je kročio svojim specifičnim putem. Bio je i na omladinskim radnim akcijama, otišao je na brod i plovio svijetom, a kad je počeo Domovinski rat sve je ostavio i došao u obranu Hrvatske. Nepozvan, ostavio je posao i došao u veliku neizvjesnost. Bio je vrlo interesantna osoba, na svaki način je bio poseban i nadam se da ga nećemo tako brzo zaboraviti.

Svog suborca nisu zaboravili članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Koprivničko-križevačke županije “Sveti Nikola”.

Obišli su grob legendarnog ratnog zapovjednika te mu odali počast i objavili da pokreću inicijativu da se ispred zgrade starog policijskog sjedišta, dana Porezne uprave i Ureda za obranu u Koprivnici, postavi Stričeva bista.

Predsjednik Udruge Ivica Galinec pojasnio je da je upravo s tog mjesta u našem gradu krenulo u obranu Hrvatske te je to najbolja lokacija koja povezuje Koprivnicu, povijesne događaje i Strica Pandurića. Galinec je podsjetio i da su upravo po Stricu nazvali Veteranski terapijski centar koji su ustanovili na jezeru Tranvajica 2 kod Jegeniša.

zatvori