Petak, 3. svibnja 2024.

Saznali smo kakva je kakvoća voda lokalnih prirodnih kupališta

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije redovno tijekom ljetne sezone, u lipnju, srpnju i kolovozu, analizira vode podravskih jezera. Kakvo je zdravstveno stanje voda Šoderice, Čingi Lingija i Gabajeve Grede rekla nam je ravnateljica Zavoda, doktorica Draženka Vadla.

– Možemo reći da su te naše vode potpuno zdravstveno ispravne, izvrsne kakvoće i što se tiče mikrobioloških parametara. Potpuno odgovaraju i dobrog su ekološkog staništa što se tiče fizikalno-kemijskih pokazatelja. Tako da svi oni koji žele potražiti osvježenje u tim našim prirodnim jezerima, u tim kupalištima, mogu se slobodno kupati kad govorimo o ispravnosti vode.

No, to ne znači da ne treba biti oprezan i odgovoran, upozorava doktorica Vadla:

– Prije svakog ulaska u vodu treba se pripremiti. Nikome ne preporučam da skače nepripremljen u vodu. Voda ima svoju temperaturu koja je drugačija od ove vani, koja je ovih dana izrazito visoka. Voda je zdravstveno ispravna i u njoj može osvježiti, no naša prirodna kupališta imaju i svoje tajne. To nije more. Treba pripaziti da ne bi bilo naglih propadanja. I treba biti dobar plivač.

Da bi se očuvala sigurnost, ali i zdravlje na otvorenim kupalištima, kupači se, govori doktorica Vadla, moraju pridržavati pravila gotovo kao i na zatvorenim bazenima.

– Ako govorimo o higijeni i higijenskim navikama, preporuka je svima da se u vodi samo kupaju i da uživaju na taj način. Sve druge aktivnosti treba obavljati van vode.

Uz to ide i uobičajeno upozorenje o konzumiranju dovoljno tekućine, poglavito vode, te laganije hrane.

zatvori