Nedjelja, 5. svibnja 2024.
Home Featured MARIJA STRIČEVIĆ Bivša igračica Podravke osvojila prvenstvo Engleske: Mogle bi se ‘potući’ s hrvatskim ekipama

MARIJA STRIČEVIĆ Bivša igračica Podravke osvojila prvenstvo Engleske: Mogle bi se ‘potući’ s hrvatskim ekipama

1
MARIJA STRIČEVIĆ Bivša igračica Podravke osvojila prvenstvo Engleske: Mogle bi se ‘potući’ s hrvatskim ekipama
IZVOR: FB Marija Stričević
Koprivničanka Marija Stričević već je više od godinu dana u Londonu gdje živi i radi, a od nedavno i ‘rastura’ na parketima londonskih dvorana gdje, kako ona kaže, radi najviše što voli – igra rukomet. Podsjetimo, Marija je bivša igračica Podravke Vegete koja je prošla cijelu rukometnu školu koprivničkog prvoligaša, a iza sebe ima nekoliko sezona u Prvoj i Drugoj hrvatskoj ligi.

– U London sam došla prije godinu i pol na internship koji se pretvorio u stalan posao. Radim u odvjetničkom uredu koji specijalizira za ljudska prava i migraciju. Rukomet igram skoro 20 godina, a od kada sam se doselila u Englesku nedostajala mi je rekreacije jer na poslu sjedim konstantno. Nisam znala ništa o rukometu u UK, kada sam počela razmišljati da ponovo počnem trenirati prvo sam istražila da li postoji uopće mogućnost da igram tu i tada sam našla klub koji se zove Olympia i priključila mu se – rekla je za Dravu.info Marija.

IZVOR: FB Marija Stričević

U Londonu postoji nekoliko klubova i svi su amaterski. U Marijinoj Olympiji članovi sve sami financiraju. Plaća se mjesečna članarina u iznosu od £29, a kada se ide na gostujuće utakmice dodatno se plaćaju troškovi puta. – U klubu imamo igračice iz Rumunjske, Poljske, Danske, Njemačke, Švedske, Cipra, Brazila, Francuske, Portugala, Mađarske, ma zaista iz cijelog svijeta. Natječemo se u ligi pod nazivom “Super eight”, koja, logično, broji osam klubova. To je njihova Prva liga, a postoji još i Druga te Under 18 liga – objasnila je Koprivničanka.

Baš se jučer igrala završnica lige u kojoj je Marija bila jedna od ključnih igračica u osvajanju titule zabivši sedam pogodaka. – U zadnjoj utakmici smo igrale protiv ekipe London GD. Imale smo isti broj bodova prije susreta te se znalo da tko pobijedi u tom susretu osvaja naslov i nosi pehar kući. Utakmica je bila izuzetno napeta. Na poluvremenu je bilo 11:11, a onda smo u nastavku susreta ubacile u brzinu više i s 24:18 osvojile titulu – rekla nam je Marija.

IZVOR: FB Marija Stričević

Da je uspjeh doista značajan potvrđuje i činjenica da se, s obzirom na uspjeh, Olympija na čelu s Marijom plasirala u Kup EHF-a gdje će igrati protiv najboljih europskih ekipa. – Iako je rukomet u Velikoj Britaniji još uvijek nepoznanica i drže ga Europljani koji su migrirali ovdje, zadnjih godina se sve više radi na popularnosti i ulaže se novac u mlade uzraste. Kada bi usporedila hrvatsku ligu i englesku, naravno da je hrvatska na puno većem nivou, ali smatram da bi se mogle dobro ‘potući’ s nižerangiranim prvoligašima – zaključila je Marija.

Do nedavno nitko nije niti čuo da u Engleskoj postoji rukomet, a danas je naša Koprivničanka prvakinja države. Tko zna, možda će baš iduće sezone kuglice u europskim natjecanjima spojiti Olympiju i Podravku pa ćemo u našu Mariju imati prilike gledati u našoj Koprivnici.

zatvori