Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno SJEĆANJE Prošle su 24 godine otkako nas je napustila baka Mariška

SJEĆANJE Prošle su 24 godine otkako nas je napustila baka Mariška

0
SJEĆANJE Prošle su 24 godine otkako nas je napustila baka Mariška
Tekst preuzet s portala muzikasi.eu
Holubek (Funjak) Mariška (rođena u Szariszap, Mađarska) 1904. godine. Živjela je u Koprivnici od 1910., gdje je i umrla. 3. ožujka 1993. godine. Amaterski je svirala više instrumenata. Naučila je svirati najprije klavir i harmoniku, a potom i violinu uz svoga oca vojnog muzičara, koji je svirao violinu u vojnom orkestru. Aktivno je počela svirati 1960. godine, većinom podravske narodne pjesme, s tada vrlo popularnim koprivničkim sastavom “Kanarinci”.

U ansamblu su s njom svirali: Gregl Željko violina, Hrubec Vlatko harmonika, Bešenić Stanko te ponekad Štefanić Slavko beglajt i Bedeković Juraj kontrabas. Svirajući stekli su veliku popularnost i tada ”Velika mama” kako su ju od milja zvali u Podravini osniva krajem 1980-te i početkom 1981. godine svoj bend pod nazivom ”Mariška band”. Band je prestao svirati krajem 1987. godine. Tada sviraju šlagere i tradicionalnu narodnu podravsku i američku muziku.

Izvor: muzikasi.eu

Bili su toliko popularni da je režiser RTZ-a Petar Krelja 1986. godine snimio tridesetminutni dokumentarni film pod nazivom ”Mariška band”.

Tridesetminutni film koji su 1985. godine snimili Petar Krelja i Vesna Švec, s mnogobrojnim koprivničkim licima na koncertima i na našim gradskim ulicama, s licima mnogobrojnih Mariškinih prijatelja. U tekstu Zorka Markovića na ovitku kasete, jednoga od članova Mariška-banda, navedeni su podaci o baki Mariški i nastanku banda.

Mariška Holoubek-Funjak potječe iz velike glazbeničke obitelji koja je početkom 20. stoljeća doselila u Koprivnicu. U Zagrebu je završila violinu na srednjoj glazbenoj školi, a u Koprivnici je do smrti uglavnom besplatno podučavala različim glazbalima brojne naraštaje svojih učenika. Desetljećima je javno nastupala, sama ili s nekim od amaterskih sastava, u crkvi, na promocijama knjiga i otvorenjima izložbi, dobrotvornim priredbama, zabavnim nastupima…

No baka Mariška najveću je popularnost stekla sa sastavom “Mariška band”, koji je nastao 1982. godine na zamisao Mladena Jakupca, te trajao do 1989. godine. Osnovicu repertoara činile su rock i country obrade izvornih podravskih, ali i drugih skladbi, što je u to vrijeme bila novost.

Za tadašnju televiziju Zagreb Petar Krelja i njegova životna suputnica, Koprivničanka Vesna Švec, snimili su u Koprivnici u Muzeju dio nastupa 1984. godine, a 1985. godine i cijeli TV-film, koji je postao međunarodno poznatim i nagrađivanim.

U sastavu je sviralo više različitih izvođača, a u to vrijeme uz baku su bili Milivoj Brozović, Zoran Car, Vlado Kolarek i Zorko Marković.

U sedam godina postojanja Mariška band je nastupio na više od pedeset koncerata u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu, Murskoj Soboti, Križevcima, Bjelovaru, Virovitici i drugdje.

Baka Mariška je umrla 1993. godine. Imala je tada oko 90 godina, a gotovo do zadnjeg časa podučavala je djecu, zapisao je Zorko.

Promukli zvuk Mariškine violine svima koji pogledaju dirljiv Kreljin film izmamit će suze nostalgije na oči, jer će podsjetiti na ljude koji su doista voljeli svoj grad.

Izvor: muzikasi.eu
zatvori