Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno VIDEO Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić premijerno prikazuju što su snimili u ratnoj Siriji

VIDEO Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić premijerno prikazuju što su snimili u ratnoj Siriji

0
VIDEO Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić premijerno prikazuju što su snimili u ratnoj Siriji
Prije nešto više od godinu dana, koprivnički biolog, fotograf i snimatelj Goran Šafarek zajedno s putopiscem Hrvojem Ivančićem boravio je u ratom zahvaćenoj Siriji. Tamo su snimali dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan upravo večeras u zagrebačkom Kinu Europa.

Šafarek i Ivančić u Siriji su proveli desetak dana, na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade. Rezultat njihovog rada je dokumentarni film pod naslovom “Sirija – zemlja na raskrižju”. U njemu kroz razgovor sa sugovornicima svih društvenih slojeva pokušavaju saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovarali su s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima…

>> Podsjetimo, u veljači prošle godine Goran Šafarek ekskluzivno se javio Dravi.info iz Sirije.

U Damasku su obišli i prve linije bojišta, udaljene svega tri kilometra od centra grada, ali posjetili su i devastirani Homs te kršćanska sela na prvoj crti prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. U filmu prikazuju i na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek govore aramejskim, jezikom Isusa Krista.

zatvori